Τροποποιήσεις στη νομοθεσία που καλύπτει την πώληση προίόντων «bake-off», προψημένων και κατεψυγμένων προϊόντων αρτοποιίας που ζεσταίνονται ή ψήνονται επί τόπου, ζητά από την Ελλάδα η Κομισιόν με αιτιολογημένη γνώμη της.

Η Επιτροπή εγκαλεί την Αθήνα ιδιαίτερα για το ζήτημα των απαιτήσεων ελάχιστου εμβαδού για την παρασκευή προϊόντων αρτοποιίας με τη χρήση της μεθόδου «bake-off». Σύμφωνα με τις ελληνικές διατάξεις, απαιτείται εμβαδόν τουλάχιστον 24,99 τετραγωνικών μέτρων για την παρασκευή των εν λόγω προϊόντων.

Οι περιορισμοί αυτοί, λέει η Κομισιόν, συνεπάγονται πρόσθετα περιττά έξοδα και εμπόδια, καθιστώντας δυσχερέστερη την παρασκευή και την εμπορία των προϊόντων αυτών και δημιουργώντας εμπόδια στο εμπόριο.

Η Επιτροπή θεωρεί, επίσης, ότι οι απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας δεν λαμβάνουν υπόψη την ειδική φύση των προϊόντων αυτών, τα οποία πρέπει να είναι έτοιμα για κατανάλωση έπειτα από ένα σύντομο τελικό ψήσιμο σε πολύ μικρές εγκαταστάσεις και φρονεί ότι οι επίμαχοι περιορισμοί παραβιάζουν το άρθρο 34 της ΣΛΕΕ και δεν μπορούν να δικαιολογηθούν με βάση ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας.

Εάν η Ελλάδα δεν ενημερώσει εντός δύο μηνών σχετικά με τα τυχόν μέτρα που ελήφθησαν για να εξασφαλιστεί η διευκόλυνση πώλησης των εν λόγω προϊόντων, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ