Στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων για την ιρλανδική ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο κατέθεσε η βασίλισσα Ελισάβετ την Τρίτη στο Δουβλίνο, σε μία ισχυρότατη κίνηση συμφιλίωσης που πολλοί θα θεωρούσαν αδιανόητη ακόμη και μέχρι πρόσφατα.

Η επίσκεψη της Ελισάβετ, η πρώτη Βρετανού μονάρχη στην ανεξάρτητη Ιρλανδία, γίνεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, χωρίς να λείπουν και οι πορείες διαμαρτυρίας.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν να υπογραμμιστούν οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο κρατών: Η Ελισάβετ όμως, που δεν κυκλοφόρησε δημόσια, δύσκολα θα έβλεπε μεγάλα πλήθη να την υποδέχονται με ενθουσιασμό ακόμη και αν περπατούσε στους δρόμους του Δουβλίνου.

Ενώ οι περισσότεροι Ιρλανδοί υποδέχθηκαν θετικά το γεγονός της επίσκεψης, όπως αναφέρει το Reuters, σχεδόν όλοι παραμένουν υπερήφανα αντιμοναρχικοί και δεν θα αισθάνονταν άνετα να κρατούν βρετανικές σημαίες.

Απόηχος των συγκρούσεων του παρελθόντος ήταν μάλιστα οι δύο εκρηκτικοί μηχανισμοί που εντόπισε και εξουδετέρωσε η ιρλανδική αστυνομία -η οποία είχε θέσει τοποθετήσει ελεύθερους σκοπευτές στις στέγες της πρωτεύουσας και είχε κινητοποιήσει 4.000 αστυνομικούς που, μαζί με 2.000 στρατιώτες, περιπολούσαν στο Δουβλίνο.

Περίπου 200 διαδηλωτές που αντιδρούσαν στην επίσκεψη, και δεν έφτασαν στα σημεία από τα οποία πέρασε η Ελισάβετ, πέταξαν τούβλα, μπουκάλια και κροτίδες στις αστυνομικές δυνάμεις ενώ σε δεύτερη συγκέντρωση σε ξεχωριστό σημείο κυριαρχούσαν πανό με συνθήματα όπως «Τα βρετανικά χέρια είναι βαμμένα με ιρλανδικό αίμα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ