Ψυχάρη Ειρήνη

Η παρουσία Γάλλων και Βρετανών στρατιωτικών συμβούλων στο πλευρό των αντικαθεστωτικών θα θέσει σε κίνδυνο την προσπάθεια ειρηνευτικής συμφωνίας στη Λιβύη, προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών του Καντάφι, Αμπντελατί Ομπέιντι.

Όπως σχολίασε στο BBC ο επικεφαλής της λιβυκής διπλωματίας, η βρετανική στρατιωτική και γαλλική παρουσία στην πόλη της Βεγγάζης που ελέγχεται από τους αντάρτες μόνο θα παρατείνει τον πόλεμο.

«Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική παρουσία είναι ένα βήμα προς τα πίσω και είμαστε βέβαιοι ότι αν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και υπάρξει μία πραγματική κατάπαυση του πυρός, θα μπορούσε να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ όλων των Λιβύων για το τι είναι αυτό που θέλουν» δήλωσε ο Ομπέιντι.

Τόνισε επίσης ότι οι κυβερνήσεις των κρατών που επισκέπτεται ο ίδιος υποστηρίζουν μία πιθανή κατάπαυση του πυρός, αλλά η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία «δεν βοηθούν την κατάσταση».

Την ίδια στιγμή και ενώ η ανθρωπιστική κατάσταση στη Μιζουράτα επιδεινώνεται, ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις Ουίλιαμ Χέιγκ, υποστηρίζει ότι η αποστολή των στρατιωτικών συμβούλων στη Λιβύη δεν έρχεται σε αντίθεση με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει την προστασία των πολιτών.

Η ομάδα θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στους αντικαθεστωτικούς σε επίπεδο οργάνωσης και πληροφοριών.

Εκτιμάται ότι σε αυτή θα συμμετέχουν περίπου δέκα Βρετανοί και άλλοι τόσοι Γάλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

ΗΠΑ: Δεν μπορούμε να είμαστε παντού

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει ανάγκη τις ΗΠΑ στη Λιβύη, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο η Ουάσινγκτον είναι πιο χρήσιμη σε άλλες χώρες όπως το Πακιστάν και η Αίγυπτος.

«Το ΝΑΤΟ μπορεί να διασφαλίσει τις επιχειρήσεις στη Λιβύη ακόμη και αν ο μεγαλοδύναμος Θεός αποσπάσει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και μας ρίξει στον πλανήτη Αρη, ώστε πλέον να μην μπορούμε να πάρουμε μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις» δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 800 εξόδους αεροσκαφών στη Λιβύη αφότου παρέδωσαν τον έλεγχο των επιχειρήσεων στο ΝΑΤΟ την 1η Απριλίου και έχουν κάνει συνολικά οκτώ επιθέσεις εναντίον μονάδων της αντιαεροπορικής άμυνας.

Ο αντιπρόεδρος εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποφασίσουν αν οι δυνάμεις τους θα επικεντρωθούν στο Ιράν, την Αίγυπτο, τη Β.Κορέα, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν ή αν πρέπει να κάνουν περισσότερα στη Λιβύη.

«Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα» υπογράμμισε.

Υιός Καντάφι: Θα κερδίσουμε

Από την πλευρά του, ο Σάιφ αλ Ισλάμ γιος του Μουάμαρ Καντάφι δηλώνει αισιόδοξος ότι το καθεστώς θα αντιμετωπίσει με επιτυχία την εξέγερση.

«Η κατάσταση εξελίσσεται καθημερινά υπέρ μας» πρόσθεσε ενώπιον περίπου 50 ατόμων που βρίσκονταν στο τηλεοπτικό πλατό χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ