Άκαρπη η προσπάθεια σφραγίσματος της διαρροής στη Φουκουσίμα με τσιμέντο
Με υδατοστεγή υλικά θα προσπαθήσουν τα ιαπωνικά συνεργεία να σφραγίζουν τη ρωγμή στη μονάδα της Φουκουσίμα, από την οποία νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια χύνεται στη θάλασσα, καθώς δεν έφεραν αποτελέσματα οι απόπειρες να σφραγιστεί με τσιμέντο. Το Τόκιο φοβάται πως οι επιχειρήσεις στην πυρηνική μονάδα θα γίνουν «μάχη διαρκείας».
Ψυχογιός Βασίλης
Με υδατοστεγή υλικά θα προσπαθήσουν τα ιαπωνικά συνεργεία να σφραγίζουν τη ρωγμή στη μονάδα της Φουκουσίμα, από την οποία νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια χύνεται στη θάλασσα, καθώς δεν έφεραν αποτελέσματα οι απόπειρες να σφραγιστεί με τσιμέντο. Το Τόκιο φοβάται πως οι επιχειρήσεις στην πυρηνική μονάδα θα είναι «μάχη διαρκείας».
Οι εργάτες των συνεργείων της εταιρείας ξεκίνησαν την Κυριακή να αναπτύσσουν χημικά πολυμερή υλικά στο σημείο της ρωγμής για να σταματήσουν τη διαρροή ραδιενεργού νερού από το ρήγμα εύρους 20 εκατοστών, στον τσιμεντένιο αγωγό του αντιδραστήρα 2.
Νέες μετρήσεις από την κρατική επιτροπή επιστημόνων, έδειξε ότι τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου-131, που ανιχνεύθηκε στο θαλασσινό νερό σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, είναι τουλάχιστον διπλάσια από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.
Σύμβουλος του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Κάν παραδέχτηκε στην ιαπωνική τηλεόραση πως θα χρειαστεί καιρός για να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γκόσι Χοσόν, δήλωσε πως θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας και πρόσθεσε πως «η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά τους περίπου 10.000 ράβδους πυρηνικών καυσίμων, η επεξεργασία των οποίων θα διαρκέσει πολύ».
Μια πλωτή εξέδρα, διαστάσεων 136 επί 46 μέτρα με ύψος 3 μέτρα, αναμένεται τις επόμενες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή απέναντι στο εργοστάσιο. Οι δεξαμενές της (χωρητικότητας 10.000 τόνων) θα απορροφήσουν το μολυσμένο νερό από τους αντιδραστήρες. Δύο πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρουν νερό που διοχετεύεται στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων και στις δεξαμενές χρησιμοποιημένων καυσίμων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri Shimbun, 550 τόνοι νερού καταναλώνονται κάθε ημέρα στους αντιδραστήρες.
Στη βορειοανατολική Ιαπωνία, που καταστράφηκε από τον σεισμό και το τσουνάμι, περίπου 25.000 Iάπωνες και Aμερικανοί στρατιώτες ολοκληρώνουν την Κυριακή τις τριήμερες κολοσσιαίες έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων της καταστροφής.
Μέχρι στιγμής, τα συνεργεία έχουν καταφέρει να ανασύρουν 50 σορούς. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 12.000 και οι αγνοούμενοι υπολογίζονται στους 15.472, σύμφωνα με την αστυνομία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Αγρότες: Κλιμακώνουν παρά την καταστολή εντείνοντας την πίεση στην κυβέρνηση
- Σχολεία: Προς απεργία οδεύουν οι εκπαιδευτικοί στις 16 Δεκεμβρίου
- Ετό’ο: Από αστέρι της μπάλας σε «πατερούλη» του καμερουνέζικου ποδοσφαίρου
- Η Δίκη: Όταν η κοινωνία συντρίβει την ελευθερία του ανθρώπου
- Η δύναμη του περιεχομένου πίσω από το deal για τη Warner Bros Discovery
- Κλειστό το αεροδρόμιο Ηρακλείου – Αποφασίζουν οι αγρότες
