Οι πρώτες εικόνες του Ερμή από την αποστολή Messenger
Μικροί και μεγάλοι κρατήρες διακρίνονται να καλύπτουν την επιφάνεια του Ερμή στις πρώτες εικόνες που μετέδωσε η αποστολή Messenger της NASA -είναι το πρώτο σκάφος που τίθεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη μετά την επίσκεψη τoυ Mariner 10 πριν από 35 χρόνια.
Τις πρώτες φωτογραφίες από τον Ερμή έχουν εδώ και λίγες ώρες στην διάθεση τους οι επιστήμονες. Το διαστημικό σκάφος Messenger που είναι το πρώτο που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη άρχισε να στέλνει δεδομένα και πληροφορίες. Μέσα σε λίγες ώρες το ερευνητικό σκάφος έστειλε περισσότερες από 300 κοντινές εικόνες της επιφάνειας του Ερμή οι οποίες αποκαλύπτουν ένα τοπίο ανάλογο με αυτό της Σελήνης δηλαδή γεμάτο κρατήρες.
Το Messenger εστίασε αρχικά τον φωτογραφικό του φακό στον κρατήρα Ντεμπισί που έχει λάβει το όνομα του από τον κορυφαίο Γάλλο συνθέτη. Στην πραγματικότητα ο κρατήρας Ντεμπισί δεν είναι ένας μεμονωμένος κρατήρας αλλά μια περιοχή γεμάτη από μεγαλύτερους και μικρότερους κρατήρες.
Η αποστολή του Messenger
Η αποστολή του ερευνητικού σκάφους έχει σχεδιαστεί ώστε να διαρκέσει 12 μήνες και έχει δύο βασικούς στόχους. Το σκάφος θα συλλέξει στοιχεία που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να διαπιστώσουν γιατί ο ο Ερμής είναι ο πυκνότερος πλανήτης στο Ηλιακό Σύστημα. Επίσης θα διερευνήσει την ενδεχόμενη ύπαρξη πάγου στους κρατήρες των δύο πόλων του.
Κατά την κίνηση του γύρω από τον Ερμή το Messenger θα τον πλησιάζει κάποιες φορές σε απόσταση μόλις 200 χιλ. από την επιφάνεια του γεγονός που εκτός των άλλων θα βοηθήσει σημαντικά στην αποκάλυψη διαφόρων περιοχών του για τις οποίες οι επιστήμονες έχουν στην διάθεση τους ελάχιστα ή και καθόλου στοιχεία.
Το μοναδικό διαστημικό ερευνητικό σκάφος που έχει επισκεφτεί τον Ερμή ήταν το Mariner 10 της NASA πριν από 35 χρόνια. Όμως έκανε ένα σύντομο πέρασμα από αυτόν και φυσικά χωρίς να διαθέτει τα σημερινά προηγμένα συστήματα εξερεύνησης κατάφερε να συλλέξει λίγα στοιχεία και μόνο από το 45% της επιφάνειας του.
Πηγή: Βήμα Science
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τραγωδία στη Χίο: 24ωρη προθεσμία πήρε για να απολογηθεί ο Μαροκινός – Αρνείται ότι ήταν ο διακινητής των μεταναστών
- Έκκληση προς τα αρμόδια υπουργεία από τον Δήμαρχο Χερσονήσου για τις καταστροφές στο δήμο
- Άρης: Με Χόνγκλα στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ
- Με τη βούλα της κυβέρνησης συνεχίζεται το πάρτι στον ΟΠΕΚΕΠΕ
- BBC: Έχουμε ταυτοποιήσει τα ονόματα 177.477 Ρώσων στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στην Ουκρανία
- Penisgate: Αθλητές των Χειμερινών Ολυμπιακών φέρονται να ντοπάρονται με ενέσεις στο πέος
