Ψυχογιός Βασίλης

Η μοναδική μονάδα πυρηνικής ενέργειας σε λειτουργία που διαθέτει η Βουλγαρία θα υποβληθεί σε «τεστ αντοχής», ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν τις συνθήκες ασφάλειας των πυρηνικών τους αντιδραστήρων μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Στη βουλγαρική μονάδα έχουν παραμένει ενεργοί δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες, τους ελέγχους στους οποίους θα παρακολουθήσουν εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Το βουλγαρικό υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την Τρίτη πως ο έλεγχος στο Κοζλοντούι θα διεξαχθεί βάσει επτά διαφορετικών κριτηρίων: την τοποθεσία του αντιδραστήρα, τον κίνδυνο πλημμύρας, την κατασκευή των συστημάτων ψύξης, τις εφεδρικές γεννήτριες, την χρονική διάρκεια λειτουργίας και τον κίνδυνο τρομοκρατικών υποθέσεων.

Στη μονάδα, που βρίσκεται στις όχθες του Δούναβη, έχουν μείνει σε λειτουργία δύο αντιδραστήρες σοβιετικής κατασκευής και ισχύος 1,000 MW. Τέσσερις παλιότεροι αντιδραστήρες της μονάδας είχαν κλείσει, ως μέρος των προϋποθέσεων για ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ.

Η ημερομηνία των ελέγχων δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν τις τελευταίες ημέρες να υποβάλουν σε ελέγχους 143 αντιδραστήρες στα εδάφη τους, καθώς οι εκρήξεις στη Φουκουσίμα έχουν επαναφέρει στην Ευρώπη τους φόβους για την πυρηνική ενέργεια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press