Σήμερα, όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε την αξία των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και την ιδιαίτερη σημασία της Μεσογειακής Διατροφής, ενώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχεδιάζεται το «Καλάθι των Αγροτικών Προϊόντων» σε περιφερειακό επίπεδο.

Το Καφενείο της Επιστήμης, με φόντο το νέο αυτό περιβάλλον, επιχειρεί να προβληματίσει με ερωτήματα όπως:

  • Πως συνάδουν οι νέες τεχνολογίες της νέας οικονομίας (νέα υλικά, βιοτεχνολογίες, τεχνολογίες πληροφορικής) με την παραγωγή παραδοσιακών τροφίμων υψηλών προδιαγραφών υγιεινής και ποιότητας;
  • Μπορεί η έρευνα για τα νέα υλικά (functional materials) που αναπτύσσονται στην αεροναυπηγική να επηρεάζει την τεχνολογία τροφίμων και τα παραδοσιακά προϊόντα;
  • Η τεχνολογία οπτικών ινών, η μικροηλεκτρονική ή η οπτοματρονική συνδέονται με την ποιότητα και ασφάλεια των παραδοσιακών τροφίμων;

Η Γιολάντα Τότσιου, Γεωπόνος ΑΠΘ – Επιστήμων Τροφίμων (Ph.D University of London), Διευθύντρια της εταιρείας AgroPOLE με σημαντικές εργασίες σε θέματα καινοτομίας και νέων τεχνολογιών στο πεδίο τροφίμων και ποτών, και στα παραδοσιακά προϊόντα και τρόφιμα, θα επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις σε αυτά και σε ακόμη περισσότερα επίκαιρα ερωτήματα, στο Καφενείο της Επιστήμης, που διοργανώνεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου (Λ.Συγγρού 387, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11), την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011, στις 19.00 μ.μ., με θέμα: «Η Ντελικάτη Σχέση των Παραδοσιακών Τροφίμων με την Επιστήμη και την Τεχνολογία: Μύθοι και Αλήθειες».

Η Γιολάντα Τότσιου θα παρουσιάσει τις σύγχρονες τάσεις που επιτρέπουν την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων υψηλών προδιαγραφών υγιεινής – ασφάλειας και ποιότητας. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να εμπλακεί σε ζωντανό διάλογο με την επιστήμονα και -με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Γιώργου Κεραμιτζόγλου που θα συντονίσει τη συζήτηση- θα αναζητήσει απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα γύρω από το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τα παραδοσιακά προϊόντα από τον καταναλωτή, τον παραγωγό, την επιστημονική κοινότητα, και τέλος από τους λήπτες αποφάσεων.

Το Καφενείο της Επιστήμης διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση Επόμενη Ημέρα (www.day-after.gr). Η Επόμενη Ημέρα δημιουργήθηκε από επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, με σκοπό να υποστηρίξει κάθε δημιουργική προσπάθεια για αλλαγή του σημερινού αναπτυξιακού μοντέλου, που οδηγεί σε αδιέξοδο την κοινωνία και την οικονομία και υποβαθμίζει διαρκώς το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.

Λίγα λόγια για το θέμα

Ο κλάδος των τροφίμων, κατά διαστήματα τα τελευταία χρόνια, υφίσταται αναταράξεις σε θέματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών (BSE, διοξίνες, σαλμονέλα, κ.α.). Ο σύγχρονος καταναλωτής συχνά νιώθει ανασφαλής, όλο και περισσότερο ενδιαφέρεται για τη διατροφή του και επιθυμεί να γνωρίζει περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα προϊόντα διατροφής.

Έτσι υπάρχει μία αυξανόμενη στροφή προς παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, βιολογικά προϊόντα και προϊόντα μεσογειακής διατροφής, τα οποία θεωρούνται ως πιο υγιεινά, ασφαλή και καλύτερης ποιότητας. Μία στρεβλή άποψη θεωρεί ότι τα παραδοσιακά προϊόντα δεν συνδέονται με τις νέες τεχνολογίες, αλλά αντίθετα είναι αγνά και παραδοσιακά.

Ωστόσο είναι μύθος το απόφθεγμα ότι η τεχνολογία καταστρέφει την παράδοση. Μια σειρά από στοιχεία της παράδοσης, σε συνδυασμό με το state-of-the-art της επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων, συνυπάρχουν αρμονικά στα προϊόντα με την ισχυρή φήμη και υψηλή εμπορική αξία. Τα παραδοσιακά προϊόντα δεν είναι κάτι μεταξύ φολκλορ και έτσι γουστάρω.

Αλήθεια, ποιό είναι το χωριάτικο λουκάνικο χωρίς συντηρητικά που αγοράζουμε όλοι με ενθουσιασμό; Πόσο χωριάτικο είναι; Περιγράφεται στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών ή στον Εθνικό Κατάλογο Παραδοσιακών Προϊόντων και γιατί είναι χωριάτικο; Υπάρχει κάποια προδιαγραφή; Και πόσο επικίνδυνο είναι εάν πράγματι είναι χωρίς συντηρητικά;

Ανάλογες είναι οι απορίες για μία σειρά παραδοσιακών, σπιτικών, ή πατροπαράδοτων προϊόντων, όπως συχνά αναφέρουν οι ετικέτες ή οι παρασκευαστές τους.

Τα περισσότερα από τα 40 τυριά στις Κυκλάδες, και άλλα τόσα στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές και στα ορεινά, τα οποία συνιστούν εθνική κληρονομιά, αναζητούν μία θέση στην εθνική νομοθεσία. Διάφορα χειροποίητα ή σπιτικά ζυμαρικά -από χωριάτικες χυλοπίτες και τραχανά μέχρι το φύλλο πίτας- που ψήνονται στο τζάκι ή σε ξύλα, αναζητούν τις προδιαγραφές τους. Να συνεχίσουμε με τα σπιτικά γλυκά και μαρμελάδες ή το περίφημο λιαστό τοματάκι- το οποίο και πανάκριβο είναι και μόνο λιαστό δεν είναι, αλλά είναι κατά κύριο λόγο φουρνιστό!

Ποια προϊόντα θα μπουν στο καλάθι των προϊόντων που εξαγγέλλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τι προεργασία έχει γίνει για αυτό;
Πως συνδυάζονται όμως τα παραδοσιακά τρόφιμα με τις νέες τεχνολογίες της νέας οικονομίας και με την αεροναυπηγική;
Πώς μπορούμε να φτιάξουμε κάποια από τα πεντανόστιμα τυράκια που θερμαίνονται στους 30-35οC (πολύ κάτω της θερμοκρασίας παστερίωσης) για να διατηρήσουν τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους χωρίς να φοβόμαστε για την υγεία μας;
Τι ρόλο παίζουν τα αισθητήρια ή βιοαισθητήρια για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων υψηλής ποιότητας;
Πώς τα υλικά συσκευασίας που βασίζονται στα νέα υλικά (functional) βοηθούν τα παραδοσιακά τρόφιμα να διατηρηθούν και να διακινηθούν προς τα αστικά κέντρα;

Το Καφενείο θα επικεντρωθεί στα στοιχεία αυτά που αναδεικνύουν την ποιότητα (και ταυτότητα) των παραδοσιακών μας προϊόντων, στα οποία θεωρείται ότι δεν έχει δοθεί η αρμόζουσα σημασία στο δημόσιο επίπεδο.
Τέλος, θα προσπαθήσει να εξηγήσει πού υπάρχουν οι τρύπες στο καλάθι των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων και να προτείνει εφικτές και αποτελεσματικές λύσεις.

Καφενείο της Επιστήμης: Ένας Ανοικτός Διάλογος για την Επιστήμη

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Βρετανικό Συμβούλιο, συνεχίζουν και τη φετινή χρονιά μία σειρά ανοιχτών διαλόγων ανάμεσα σε επιστήμονες – ερευνητές και στο ευρύ κοινό, με σύγχρονα θέματα από το πεδίο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σε σύγχρονα και επίκαιρα ζητήματα όπως η κοσμολογία, η βιολογική εξέλιξη, η συνείδηση, η οικολογία, η αρχιτεκτονική, η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, η πολιτική προστασία, η εκπαίδευση και η διά βίου μάθηση. Ταυτόχρονα, οι επιστήμονες γίνονται κοινωνοί των προβληματισμών, της αγωνίας και των προσδοκιών των πολιτών σχετικά με τα μείζονα επιστημονικά θέματα.

Οι συζητήσεις γίνονται πάντα σε ένα ζεστό κλίμα φιλικής ανταλλαγής απόψεων, σε χαλαρό περιβάλλον, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει έναν καφέ ή ένα ποτήρι κρασί.

Κρατήσεις Θέσεων
H είσοδος στο Καφενείο της Επιστήμης είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Επειδή ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος, είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.
Κρατήσεις θέσεων, τηλ.: 210 9469615.

health.in.gr