Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δέκα χιλιάδες νεκροί, αγωνία για τους πυρηνικούς σταθμούς στην Ιαπωνία

Δέκα χιλιάδες νεκροί, αγωνία για τους πυρηνικούς σταθμούς στην Ιαπωνία

Τις χειρότερες στιγμές από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ζει η Ιαπωνία μετά το σεισμό των 9 βαθμών και το γιγάντιο τσουνάμι, με τις Αρχές να προσπαθούν να αποτρέψουν την τήξη της καρδιάς των αντιδραστήρων σε πυρηνικά εργοστάσια της χώρας. Υπάρχουν φόβοι έκρηξης και στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα. Μόνο στην επαρχία Μιγιάκι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, οι νεκροί ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 10.000. Εικόνες πρωτοφανούς καταστροφής αντικρίζουν τα σωστικά συνεργεία στις πληγείσες ζώνες. Φόβοι για μετασεισμό άνω των 7 βαθμών...

Τις χειρότερες στιγμές από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ζει η Ιαπωνία μετά το σεισμό των 9 βαθμών και το γιγάντιο τσουνάμι, με τις Αρχές να προσπαθούν να αποτρέψουν την τήξη της καρδιάς των αντιδραστήρων σε πυρηνικά εργοστάσια της χώρας. Υπάρχουν φόβοι έκρηξης και στον αντιδραστήρα 3 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ενώ σταμάτησε και η αντλία του συστήματος ψύξης και στο πυρηνικό εργοστάσιο Τοκάι Νο. 2 στην επαρχία Ιμπαράκι.

Ο προσωρινός επίσημος απολογισμός των νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι ανέρχεται σε 3.200, ωστόσο οι Αρχές εκτιμούν ότι μόνο στην επαρχία Μιγιάκι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, οι νεκροί ενδέχεται να ξεπεράσουν τις 10.000.

Περισσότεροι από 350.000 Ιάπωνες εγκατέλειψαν όπως μπορούσαν τις κατοικίες τους για να φιλοξενηθούν σε καταφύγια. Εκατομμύρια άλλοι δεν έχουν ηλεκτρικό, νερό και επαρκή τρόφιμα.

Οι έρευνες του στρατού -η κυβέρνηση έχει διαθέσει 100.000 στρατιώτες στο έργο της διάσωσης και της παροχής βοήθειας- στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται σε εξέλιξη. Τους στρατιώτες πρόκειται να συνδράμουν 250.000 άνδρες της αστυνομίας. Διεθνείς ομάδες διάσωσης σπεύδουν ταυτόχρονα στην Ιαπωνία κατόπιν έκκλησης της κυβέρνησης.

Τα σωστικά συνεργεία αντικρίζουν εικόνες πρωτοφανούς καταστροφής στις παράκτιες πόλεις βορειοανατολικά του λιμανιού Σεντάι, το οποίο έχει σχεδόν καταστραφεί από το τσουνάμι.

Μέσα στην απόλυτη καταστροφή και κάποιες γλυκόπικρες στιγμές: νωρίς το πρωί της Κυριακής τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν ζωντανό έναν 60χρονο, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την ακτή, ο οποίος κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή γατζωμένος στη στέγη του σπιτιού του. Η γυναίκα του όμως, όπως είπε ο ίδιος, παρασύρθηκε από τα νερά και χάθηκε.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη κρίση στη χώρα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε την Κυριακή ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας προειδοποίησε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 7 ή και περισσότερων βαθμών μέχρι την Τετάρτη το πρωί, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες φτάνουν το 70%.Στη συνέχεια οι πιθανότητες μειώνονται σταδιακά και θα πέσουν στο 50% από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου.

Οι γερμανικές Αρχές δεν έχουν καμία πληροφορία για την τύχη περίπου 50 Γερμανών που διαμένουν στην περιοχή της Ιαπωνίας που επλήγη από το σεισμό και το τσουνάμι, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβελε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανανέωσαν, εν τω μεταξύ, την ταξιδιωτική οδηγία τους καλώντας τους Αμερικανούς υπηκόους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ιαπωνία, καθώς είναι πιθανό τις επόμενες εβδομάδες να σημειωθούν ισχυροί μετασεισμοί.

Ανησυχία για τους πυρηνικούς σταθμούς

Τουλάχιστον 190 άτομα έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια από την έκρηξη που σημειώθηκε στη μονάδα 1 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι έχουν εγκαταλείψει προληπτικά τη γύρω περιοχή. Οι Αρχές εκφράζουν ανησυχία για έκρηξη και στον αντιδραστήρα 3, καθώς τέθηκε εκτός λειτουργίας και το εφεδρικό ψυκτικό σύστημα της μονάδας.

Οι Αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν την τήξη της καρδιάς των αντιδραστήρων σε πυρηνικά εργοστάσια της χώρας και οι πληροφορίες που φθάνουν από την Ιαπωνία είναι συχνά συγκεχυμένες.

Μετά τη Φουκουσίμα υπήρξαν πληροφορίες ότι σταμάτησε η αντλία του συστήματος ψύξης και στο πυρηνικό εργοστάσιο Τοκάι Νο. 2 που βρίσκεται στην επαρχία Ιμπαράκι. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο απέχει 120 χιλιόμετρα βορείως του Τόκιο και το 1999 είχε σημειωθεί εκεί πυρηνικό δυστύχημα.

Την πληροφορία μετέδωσε νωρίς το βράδυ της Κυριακής το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο την πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής. Λίγο αργότερα η ιαπωνική εταιρεία Japan Atomic Power ανακοίνωσε ότι το σύστημα ψύξης λειτουργεί, παρόλο που δύο από τις τρεις ντηζελογεννήτριες που χρησιμοποιούνταν για την ψύξη έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Εντός της ημέρας είχε γνωστοποιηθεί, επίσης, ότι τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού το πυρηνικό εργοστάσιο της Οναγκάουα (στο πιο χαμηλό επίπεδο) λόγω των επιπέδων ραδιενέργειας σε αυτό. Εν συνεχεία, όμως, η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι ο πυρηνικός σταθμός δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα και ότι η αύξηση στα επίπεδα ραδιενέργειας οφείλεται σε διαρροή ραδιενέργειας από άλλο εργοστάσιο σε γειτονική περιοχή.

Η ιαπωνική υπηρεσία προσέθεσε ότι μία αναφορά της εταιρείας Tohoku Electric δείχνει ότι το σύστημα ψύξης και στους τρεις αντιδραστήρες της Οναγκάουα, που έκλεισε αυτόματα μετά το σεισμό της Παρασκευής, λειτουργούν κανονικά.

Σύνοδος για την πυρηνική ασφάλεια

Μια διάσκεψη των αρμοδίων ευρωπαϊκών αρχών για την πυρηνική ασφάλεια προτίθεται να συγκαλέσει στις αρχές της βδομάδας ο αρμόδιος για την Ενέργεια) κοινοτικός επίτροπος Γκίντερ Έττινγκερ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη διάσκεψη θα προσκληθούν επίσης οι εμπλεκόμενοι φορείς που προέρχονται τόσο από την πώληση της πυρηνικής ενέργειας, όσο και από την κεντρική διαχείριση του συστήματος.

Κεντρικό θέμα της συζήτησης θα είναι η ανταλλαγή πληροφοριών για το ατύχημα στην Ιαπωνία, αλλά και η αξιολόγηση των επιπτώσεων του ατυχήματος. Επιπλέον, σημειώνεται στην ανακοίνωση, «θα εξεταστεί η λήψη προληπτικών μέτρων, αν αυτά κριθούν αναγκαία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024