Αυστηρότερες ποινές φυλάκισης για τους επίορκους εφοριακούς (φυλακή ακόμη και για δωροδοκία 1 ευρώ), επέκταση των αυστηρών ποινών και για τα υφιστάμενα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και πιο αυστηρές κυρώσεις για υποθέσεις λαθρεμπορίας, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σε μια σειρά από διορθώσεις, τροποποιήσεις που κάνει το υπουργείο Οικονομικών στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και οι οποίες κατατέθηκαν στη Βουλή.

Παράλληλα, μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και διάταξη που προβλέπει τη σύσταση Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών σε κάθε υπουργείο προκειμένου να παρακολουθούνται οι δαπάνες τους. Πρόκειται για διάταξη κατ’ εφαρμογής των δεσμεύσεων του μνημονίου στο πλαίσιο παρακολούθησης του προϋπολογισμού.

Ακόμη καταργείται η Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) και προβλέπονται ευνοϊκοί όροι για τη ρύθμιση των δανείων που έχουν πάρει οι Δήμοι από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Μάλιστα, ο μεγάλος αριθμός των «νομοτεχνικών βελτιώσεων» και των τροποποιήσεων προκάλεσε εκδηλώσεις έντονης δυσφορίας από τα μέλη της Επιτροπής, αλλά και από την πρόεδρο Βάσω Παπανδρέου.

«Παραέχετε ξεχειλώσει την έννοια των «νομοτεχνικών βελτιώσεων». Εδώ συζητάμε τα άρθρα, ψηφίζουμε τα άρθρα κι εσείς έρχεστε και τα αλλάζετε» επέπληξε σε αυστηρό τόνο τον υφυπουργό Δ.Κουσελά.

Τελικά, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ δήλωσε πως καταψηφίζει, ενώ ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιφύλαξαν πολλές κριτικές παρατηρήσεις, στηρίζοντας ο πρώτος ορισμένα από τα άρθρα και δηλώνοντας «παρών» ο δεύτερος.

Η Νέα Δημοκρατία ακριβώς λόγω των πολλών αλλαγών επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Οι αλλαγές

1. Οι ποινικές ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα θα επεκταθούν και στα ήδη ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 37 δισ. ευρώ, προκειμένου να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και ουσιαστικά και επί των ήδη ληξιπρόθεσμων χρεών.

2. Οι ποινικές ρυθμίσεις για τη μετατροπή της ποινής και την αναστολή της επεκτείνονται και στα ληξιπρόθεσμα και στις λαθρεμπορίες.

3. Αυστηροποιείται η ποινή στο κακούργημα της λαθρεμπορίας και εξομοιώνεται με την ποινή στο κακούργημα για μη απόδοση ΦΠΑ, δηλαδή και για το κακούργημα της λαθρεμπορίας θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης από 5 έως 20 χρόνια.

4. Η παθητική δωροδοκία υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών τιμωρείται ως κακούργημα από το 1 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως 10 χρόνια, ενώ η ίδια ποινή επιβάλλεται αν φορολογούμενος ωφελήθηκε με αποφυγή καταβολής φόρου πάνω από 73.000 ευρώ λόγω φοροδιαφυγής.

5. Βελτιώνονται οι ρυθμίσεις στο φόρο που πληρώνεται για τα μερίσματα, ώστε οι μερισματούχοι ελληνικών εταιρειών να μην περιέρχονται σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τους μερισματούχους αλλοδαπών εταιρειών.

6. Αυξάνεται η πρόβλεψη για τις ζημίες των πρακτόρων Ο.Π.Α.Π. με τζίρο μέχρι 700.000 ευρώ, από 1,5% σε 2%.

7. Τροποποιείται η ρύθμιση για τη φορολόγηση των αμοιβών των δικηγόρων, με προκαταβολή φόρου 15% επί των αποδείξεων που εκδίδουν, τον οποίο αποδίδουν οι ίδιοι στις Δ.Ο.Υ.

Δεν αποδίδεται προκαταβλητέος φόρος στην περίπτωση που ενεργείται παρακράτηση φόρου. Το Φεβρουάριο κάθε έτους ο δικηγόρος υποβάλει στη Δ.Ο.Υ. κατάσταση των συμβάσεων έμμισθης εντολής που έχει συνάψει κατά το προηγούμενο έτος.

8. Επεκτείνεται το μέτρο της απόσυρσης και στα ελαφρά φορτηγά.

9. Η ρύθμιση για αυξημένο περιθώριο κέρδους στους λιανοπωλητές και χονδρεμπόρους καπνοβιομηχανικών προϊόντων – που τους είχε δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών – περιορίζεται μέχρι το τέλος του έτους.

Έντονη κόντρα για τον όγκο των αλλαγών

Ο όγκος των αλλαγών στο σώμα του νομοσχεδίου, που μοιράστηκαν στην αρχή της συνεδρίασης, προκάλεσε την αντίδραση του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος παρατήρησε πως «η Επιτροπή και τα κόμματα καλούνται να συζητήσουν ένα νομοσχέδιο στον αέρα. Μας ακυρώνετε».

Αυστηρή υπήρξε απέναντι στον παριστάμενο υφυπουργό, Δημήτρη Κουσελά και η πρόεδρος της Επιτροπής, Βάσω Παπανδρέου, που παρατήρησε πως «παραέχετε ξεχειλώσει την έννοια των «νομοτεχνικών βελτιώσεων»».

«Οι τροποποιήσεις και τροπολογίες έχουν κατατεθεί νόμιμα και εμπρόθεσμα», απάντησε ο κ. Κουσελάς. «Έχουμε υιοθετήσει και προτάσεις συναδέλφων και βεβαίως έχουμε περάσει και άλλα ζητήματα».

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επαίνεσαν τις αλλαγές που έχει επιφέρει στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου, το υπουργείο Οικονομικών, με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να εκφράζει την έκδηλη ικανοποίησή του, ειδικά σε ό,τι αφορά το άρθρο 10 που ξεχωρίζει τα εισπράξιμα από τα μη εισπράξιμα, ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και επιχειρείται η αντικειμενοποίηση των κριτηρίων διαχωρισμού τους.

«Σήμερα έχουμε μια διαφορετική διάταξη. Αυτό αποτελεί απάντηση, σε κείνους που μας κατηγορούν πως διαμαρτυρόμαστε ως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά ψηφίζουμε τα νομοσχέδια» είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Σημειώνεται και η πρόταση του Ανδρέα Μακρυπίδη (ΠΑΣΟΚ), να συμπεριλαμβάνονται στα ανεπίδεκτα είσπραξης χρέη και εκείνα που έχουν προέλθει από δάνεια για πρώτη κατοικία, που έχουν ληφθεί από αγρότες σε πυρόπληκτες ή σεισμόπληκτες περιοχές, και που είναι σήμερα απαιτητά από τις Δ.Ο.Υ.

Από την αντιπολίτευση προήλθαν επίσης, αρκετές παρατηρήσεις σχετικά με την διαδικασία συμψηφισμού των χρεών από και προς το Δημόσιο.

Κατά τον κ. Βρούτση οι διατυπώσεις δεν είναι ξεκάθαρες και «δεν τίθεται χρονικός προσδιορισμός, βάσει του οποίου, στέρεα θα υπάρχει συμψηφισμός».

«Γιατί περιορίζετε τον συμψηφισμό στο στενό δημόσιο τομέα και όχι στους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ», ρώτησε ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), ενώ και ο Δ.Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) δεσμεύτηκε να υπερψηφίσει το κόμμα του τη διάταξη, σε περίπτωση διεύρυνσης της εφαρμογής της.

«Ο γενικευμένος συμψηφισμός αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα, όσο και ουσίας», απάντησε ο κ. Κουσελάς.

«Δεν υπάρχει ενιαίος προϋπολογισμός στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αν πάμε να συμψηφίσουμε ποσά από ΑΕ που ανήκουν στο Δημόσιο, παρεμβαίνουμε άμεσα στους προϋπολογισμούς τους. Δεν υπάρχει δυνατότητα. Το ψάξαμε από κάθε πλευρά» πρόσθεσε.

«Η εξόφληση των χρεών του κράτους προς τις επιχειρήσεις μέσω ομολόγων, που επιτρέπεται με το άρθρο 15, αναιρεί τις διατάξεις περί συμψηφισμού» παρατήρησε ο κ. Βρούτσης.

Κατά τα άλλα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επανέλαβαν το καθένα τις επιφυλάξεις που είχαν εκφράσει και κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, σχετικά με την αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου, την αντικειμενικότητα της συγκρότησης των νέων φοροελεγκτικών μηχανισμών, την μείωση της φορολογίας στις ΑΕ, την δυνατότητα δωρεών μέχρι 1000 ευρώ χωρίς την αναγραφή του ονόματος του δωρητή, τις επίμαχες διατάξεις για την αποπληρωμή από πλευράς του Δημοσίου, των χρεών του ΜΜΑ και τη διευθέτηση της δικαστικής διαμάχης του ελληνικού κράτους με την ισραηλιτική κοινότητα της Θεσσαλονίκης για την από πλευράς του πρώτου, αξιοποίηση δικής της περιουσίας, κ.ά.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, την ερχόμενη εβδομάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ