Ο γίγαντας των ημιαγωγών Intel επέδειξε την τεχνολογία Thunderbolt («Κεραυνός»), μια θύρα μεταφοράς δεδομένων με ταχύτητα τουλάχιστον 20 φορές μεγαλύτερη από του USB 2.0. Η νέα θύρα, που κάνει ντεμπούτο στους νέους φορητούς MacBook Pro της Apple, μπορεί να εξυπηρετεί πολλές συσκευές στο ίδιο καλώδιο, ακόμα και οθόνες υψηλής ευκρίνειας.

Στην αρχική του μορφή, το Thunderbolt χρησιμοποιεί χάλκινα καλώδια και προσφέρει ταχύτητες διαμεταγωγής μέχρι 10 Gigabit το δευτερόλεπτο. Αυτό είναι τρεις φορές ταχύτερο από το USB 3.0, είκοσι φορές ταχύτερο από το USB 2.0 και 12 φορές ταχύτερο από το FireWire 800.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα καλώδια του Thunderbolt δεν μπορούν να έχουν μήκος πάνω από τρία μέτρα. Μελλοντικά, θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από οπτικές ίνες, οι οποίες θα δεκαπλασίαζαν την ονομαστική ταχύτητα στα 100 Gbps.

H νέα τεχνολογία, που είχε παρουσιαστεί το 2009 με την κωδική ονομασία Light Peak, επέδειξε τις ικανότητές της σε παρουσίαση της Intel την Τετάρτη. Όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ του CNet, η εταιρεία έδειξε ένα MacBook Pro που κατέβαζε μέσω Thunderbolt τέσσερις ταινίες υψηλής ευκρίνειας (1080p χωρίς συμπίεση) και τις τροφοδοτούσε σε μια εξωτερική οθόνη, επίσης συνδεδεμένη σε Thunderbolt.

Η νέα θύρα εξυπηρετεί μέχρι και επτά συσκευές ταυτόχρονα, οι οποίες μπορούν να λειτουργούν όλες στη μέγιστη ονομαστική ταχύτητα και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Αν και το Thunderbolt προορίζεται να διαδεχθεί τελικά τις σημερινές θύρες USB, παραμένει ακόμα ασαφές ποιας υποδοχής θα τύχει από τη βιομηχανία υπολογιστών.

Η Intel εκτιμά ότι θα περάσει ένας χρόνος μέχρι να εμφανιστούν υπολογιστές και περιφερειακά που θα υποστηρίζουν την τεχνολογία.

Δεδομένου ότι το USB είναι σήμερα ευρέως διαδεδομένο, οι δύο θύρες πιθανότατα θα συνυπάρχουν στην αγορά τα επόμενα χρόνια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ