
Στην επαναγορά ομολόγων αξίας 215 εκατ. ευρώ προχώρησε η Πορτογαλία
H Πορτογαλία επαναγόρασε την Τετάρτη ομόλογα αξίας 215 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 9,5 δισ. ευρώ που λήγουν τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, με στόχο να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι εξυπηρετεί ομαλά το χρέος της.
H Πορτογαλία επαναγόρασε την Τετάρτη ομόλογα αξίας 215 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 9,5 δισ. ευρώ που λήγουν τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, με στόχο να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι εξυπηρετεί ομαλά το χρέος της.
Η μέση απόδοση για τις ομολογίες που επαναγοράστηκαν σε δημοπρασία του πορτογαλικού δημοσίου ήταν 1,746% και 2,136% για τις λήξεις Απριλίου και Ιουνίου αντίστοιχα.
Οι υψηλότερες αποδόσεις έφτασαν στο 2,077% και 2,173% αντίστοιχα.
Οι προσφορές των επενδυτών και για τις δύο κατηγορίες ομολόγων ανήλθαν συνολικά στα 958 εκατ. ευρώ.
Στο δεύτερο τρίμηνο, η πορτογαλική κυβέρνηση πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα αξίας 9 δισ. ευρώ περίπου και η επιτυχής πρόωρη επαναγορά τους εκτιμάται ότι θα ελαφρύνει κάπως το βάρος εξυπηρέτησης του χρέους.
Οι τιμές των πορτογαλικών ομολόγων βρίσκονται υπό πίεση, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η υπερχρεωμένη χώρα ίσως ζητήσει να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης.
Την περασμένη Τρίτη, στο συμβούλιο Ecofin, ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Φερνάντο Τεξέιρα ντος Σάντος, είχε ασκήσει δριμεία κριτική στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Αυστρίας, κατηγορώντας τις για ολιγωρία σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του ευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται και να επιδεινώνεται η κρίση εμπιστοσύνης που ταλανίζει τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρω-περιφέρειας
Όπως είχε πει, η «παρελκυστική πολιτική» του Βερολίνου και της Βιέννης μετεξελίσσεται εν τέλει σε απειλή για το ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιράν: Σε «κρίσιμη» κατάσταση βρίσκεται η φυλακισμένη νομπελίστρια ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί
- Στενά του Ορμούζ: Κανένα πλοίο «δεν έχει καταφέρει να σπάσει τον αποκλεισμό», δηλώνουν οι ΗΠΑ
- Μνημείο στην Ουάσιγκτον: «Αψίδα του Θριάμβου των Ηνωμένων Πολιτειών» θα είναι η επίσημη ονομασία του
- Ιράν: Θα βυθίσουμε τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, απειλεί σύμβουλος του Χαμενεΐ
- Ιράν: Η Ουάσιγκτον δεν θα παρατείνει την προσωρινή αναστολή των κυρώσεων για το πετρέλαιο της Ρωσίας
- Στα «ΝΕΑ» της Πέμπτης: Τι θα φέρει το πρώτο γεωτρύπανο