Στο έλεος της κακοκαιρίας τις τελευταίες μέρες και οι ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί χάος στα αεροδρόμια, στο σιδηροδρομικό δίκτυο και στις οδικές μετακινήσεις εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων.

Πάνω από 1.400 πτήσεις έχουν ακυρωθεί, ενώ χιλιάδες επιβάτες «εγκλωβίστηκαν» στα αεροδρόμια εν μέσω εορτών.

Τα αεροδρόμια της Νέα Υόρκης θα παραμείνουν κλειστά έως τις 23:00 (ώρα Ελλάδος) της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA).

Τα διεθνή αεροδρόμια Τζ.Φ. Κένεντι και Λα Γκουάρντια στη Νέα Υόρκη, όπως και αυτό του Νιούαρκ στο γειτονικό Νιου Τζέρσεϊ, έκλεισαν από το πέρασμα της χιονοθύελλας που συνοδευόταν από ισχυρούς ανέμους σε όλη την περιοχή.

Χιλιάδες ταξιδιώτες αντιμετώπισαν καθυστερήσεις στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, αλλά σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η κατάσταση βελτιώθηκε στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ξανάνοιξαν κυρίως τα αεροδρόμια της Φιλαδέλφειας και της Βοστόνης.

Το αεροδρόμιο της Βαλτιμόρης ήταν ανοιχτό τη Δευτέρα, αλλά ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις της εταιρείας Southwest.

Προβλήματα, δημιουργήθηκαν και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, με αποτέλεσμα το επιβατικό κοινό να υφίσταται τεράστια ταλαιπωρία.

Πάντως, οι ταξιδιώτες που ανέμεναν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς μπορούν να ταξιδέψουν τη Δευτέρα κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, έπειτα από τη διακοπή για 13 ώρες των δρομολογίων των τρένων μεταξύ της Νέας Υόρκης και της Βοστόνης λόγω της χιονοθύελλας.

Για την επέλαση του χιονιά προετοιμάζονται, εν τω μεταξύ, και οι καναδικές επαρχίες στην ακτογραμμή του Ατλαντικού, ιδιαίτερα αυτές του Νέου Μπρούνσγουϊκ και της Νέας Σκωτίας, καθώς η κακοκαιρία μετατοπίζεται από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ προς το βορρά.

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπουν για τις περιοχές αυτές, που ήδη έχουν πληγεί από καταιγίδες και πλημμύρες τις περασμένες εβδομάδες, χιονοπτώσεις που αναμένεται να φθάσουν τα 20 με 40 εκατοστά στο επόμενο 24ωρο, καθώς και ραγδαίες βροχοπτώσεις στις ακτές.

Οι βροχοπτώσεις ενδέχεται να συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους, που κατά περιπτώσεις θα φθάνουν τα 60 με 70 χλμ/ώρα στη Νέα Σκωτία και το Νέο Μπρούνσγουϊκ και με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, έως τα 150 χλμ/ ώρα στην Τέρρα Νόβα και στο Λαμπραντόρ.

Οι τοπικές αρχές προειδοποιούν επίσης για χιονοθύελλες και μειωμένη ορατότητα στις οδικές αρτηρίες, καλώντας τους οδηγούς να παραμείνουν στα σπίτια τους στο μέτρο του δυνατού.

Στις ακτές των περιοχών αυτών αναμένονται κύματα που θα φθάνουν τα 4 έως 6 μέτρα και καλούνται οι κάτοικοι να παραμείνουν μακριά από τις παραλίες.

Από την πλευρά της, η Air Canada ανακοίνωσε πως υπάρχει ενδεχόμενο να ακυρωθούν, ή να καθυστερήσουν πολλά αεροπορικά δρομολόγια προς τις ατλαντικές περιοχές της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό