Ανατιμήσεις έως 13,7% περιλαμβάνουν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ
Την Τρίτη αναμένεται να εγκρίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τα νέα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2011, αφού προηγουμένως ανάψει το πράσινο φως και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Τα νέα τιμολόγια προβλέπουν αυξήσεις μέχρι 13,7% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, αλλά και ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου αναμένεται να εγκρίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τα νέα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2011, αφού προηγουμένως ανάψει το πράσινο φως και το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Τα νέα τιμολόγια προβλέπουν αυξήσεις μέχρι 13,7% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, αλλά και ελαφρύνσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Εκκρεμεί ακόμη η ανακοίνωση των χρεώσεων ανά κιλοβατώρα για τις επιμέρους κατηγορίες καταναλωτών, οι οποίες έχουν υποβληθεί προς έγκριση στο ΥΠΕΚΑ και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Επιχείρησης μετά την έγκρισή τους.
Για την οικιακή κατανάλωση η μέση μεταβολή των τιμών ανά τετράμηνο διαμορφώνεται ως εξής:
* Από 0-800 κιλοβατώρες αύξηση 13,7%
* Από 801-1000 kwh αύξηση 2,6%
* Από 1001-1200 kwh αύξηση 2,7%
* Από 1201-1600 kwh αύξηση 2,7%
* Από 1601-2000 kwh αύξηση 1,6%
* Από 2001-3000 kwh μείωση 4,4%
* Από 3001 kwh και πάνω, μείωση 13,8%
Οι αυξήσεις στις χαμηλότερες κατηγορίες κατανάλωσης και οι μειώσεις στις υψηλότερες γίνονται σε εφαρμογή της οδηγίας που προβλέπει ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού πρέπει να αντανακλούν το κόστος, όπως επίσης ότι πρέπει να αποφεύγεται η επιδότηση μιας κατηγορίας καταναλωτών από άλλη.
Οι προσαρμογές αυτές, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα γίνουν σταδιακά ως το 2013.
Με το ισχύον καθεστώς οι οικιακοί καταναλωτές με υψηλές καταναλώσεις αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληρώνουν δυσανάλογα υψηλά τιμολόγια, ενώ σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών υπήρχαν χρεώσεις ακόμη και κάτω του κόστους.
Για τον ίδιο λόγο, τα αγροτικά τιμολόγια αυξάνονται κατά 5% ενώ:
– Για τις μικρές εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις (με ισχύ εγκαταστάσεων έως 25 κιλοβάτ) προβλέπονται μειώσεις 7 και 5,9% αντίστοιχα.
– Για τις μικρομεσαίες (ισχύς 25 έως 250 κιλοβάτ) θα υπάρξουν μειώσεις 4,3% στο εμπορικό και αυξήσεις 6,1% στο βιομηχανικό τιμολόγιο.
– Οι μεγαλύτερες μειώσεις (18,4% και 13,5% αντίστοιχα) αναμένονται στις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις αντίστοιχα που κάνουν χρήση του νυχτερινού τιμολογίου (προϋπόθεση είναι το 50% τουλάχιστον της κατανάλωσης να γίνεται τις νυχτερινές ώρες, από τις 10 το βράδυ ως τις 8 το πρωί).
Στους υπολογισμούς του υπουργείου περιλαμβάνεται μόνο η αξία του ηλεκτρικού (πάγιο και ενέργεια). Δεν περιλαμβάνονται τα δημοτικά τέλη και η ΕΡΤ, ενώ δεν έχει υπολογιστεί και η αύξηση του ΦΠΑ που θεσπίστηκε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο και ισχύει επίσης από 1ης Ιανουαρίου (από το 11% στο 13%).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Φοινικούντα: Διεκδικεί το κάμπινγκ η μητέρα του ανιψιού που προφυλακίστηκε για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη
- Ινστιτούτο Τσίπρα: Η Ελλάδα 4η ακριβότερη στην Ε.Ε. στο ρεύμα – Η αποδόμηση των ισχυρισμών Μητσοτάκη
- Το μήνυμα του Λόνι Γουόκερ από το Ντουμπάι: «Είμαι καλά, να επικοινωνείτε και να αγαπάτε τους δικούς σας»
- «Πληγωμένος» από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας
- Τομ Χανκς: Το ελληνικό διαβατήριο του γιου του, έγινε παγίδα στην Κολομβία – «Ελευθερώστε με»
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Κίνδυνος αναστολής πληρωμών – Επιβεβαιώνει η Κομισιόν επικείμενο έλεγχο για τις επιδοτήσεις
