Οι μισοί φορείς του Δημοσίου δεν ανακοινώνουν τα χρέη τους προς τον ιδιωτικό τομέα
Στα 1,722 δισ. ευρώ ανέρχονταν στο τέλος Σεπτεμβρίου οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τρίτους φορείς του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά μάλλον απέχουν από την πραγματικότητα, αφού μόνο ένας στους δύο φορείς του δημοσίου ενημερώνει για τις οφειλές του. Σημειώνεται, ακόμη ότι στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα χρέη των νοσοκομείων προς τρίτους, που ανέρχονται σε 5,3 δισ. ευρώ, και έχουν ρυθμιστεί. Τα στοιχεία αυτά έχουν συνεκτιμηθεί στις προβλέψεις για το έλλειμμα έως το τέλος του έτους, λέει το ΥΠΟΙΚ.
Στα 1,722 δισ. ευρώ ανέρχονταν στο τέλος Σεπτεμβρίου οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις νομικών προσώπων του δημοσίου προς τρίτους φορείς του ιδιωτικού τομέα, έναντι 2,225 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου.
Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά μάλλον απέχουν από την πραγματικότητα, αφού μόνο ένας στους δύο φορείς του δημοσίου ενημερώνει για τις οφειλές του, ανταποκρινόμενος στην σχετική υποχρέωση του μνημονίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών.
Να σημειωθεί ακόμη ότι στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων προς τρίτους που ανέρχεται σε 5,3 δισ. ευρώ και το οποίο έχει ρυθμιστεί. Αν προστεθούν και τα χρέη των νοσοκομείων το ποσό των ανεξόφλητων υποχρεώσεων των νομικών προσώπου του δημοσίου ανέρχονταν στο τέλος Σεπτεμβρίου σε 7,062 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά, που προκύπτουν από σχετικό πίνακα με τις υποχρεώσεις των νομικών προσώπων του δημοσίου προς τρίτους, έχουν πάντως συνεκτιμηθεί στις προβλέψεις για το έλλειμμα έως το τέλος του έτους, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Η δημοσίευση των στοιχείων από το υπουργείο Οικονομικών γίνεται, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας και της συνεχούς παρακολούθησης των δημοσιονομικών δεδομένων.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από τα 1543 νομικά πρόσωπα, στοιχεία για τον Ιούλιο έχουν δώσει τα 1064, για τον Αύγουστο 897 και για τον Σεπτέμβριο 706.
Ενδεικτικά από τους 1034 ΟΤΑ για τον Σεπτέμβριο έχουν δώσει στοιχεία μόνο 293, ενώ από τα 60 ασφαλιστικά Ταμεία στοιχεία έχουν δώσει μόλις 22.
Στις 30.9.2010 οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης όφειλαν σε τρίτους φορείς (εκτός γενικής κυβέρνησης) 306,405 εκατ. ευρώ.
Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης όφειλαν 116,180 εκατ. ευρώ, ενώ τα λοιπά νομικά πρόσωπα του δημοσίου όφειλαν 341,554 εκατ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Τζένιφερ Λόρενς προτιμά να γυρίζει ερωτικές σκηνές με άνδρες που δεν γνωρίζει – Αλλά γιατί;
- Ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια
- Παρί Σεν Ζερμέν – Μαρσέιγ 4-1 πεν. (2-2 κ.δ): Πήρε το «θρίλερ» και το Σούπερ Καπ
- Γερμανία: Ο πρόεδρος Σταϊνμάγερ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι καθιστούν τον κόσμο «άντρο ληστών»
- Πάτρα: Νέες σοκαριστικές εικόνες από την άγρια συμπλοκή με θύμα τον 30χρονο – Η στιγμή που βγαίνει το μαχαίρι
- Καρδίτσα – Σπάρτακ Σουμπότιτσα 84-75: Ιστορική ευρωπαϊκή πρόκριση των Θεσσαλών στους«16» του BCL


