Έκκληση για μία κοινή υποδομή ενεργειακών δικτύων στην Ευρώπη απηύθυνε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Ρούντσαου», η οποία δημοσιεύεται τη Δευτέρα.

«Θα ήταν καλύτερα να είχαμε έναν και μοναδικό, κοινό ιδιοκτήτη για το σύνολο της ενεργειακής υποδομής στην Ένωση», είπε ο κ. Έτινγκερ.

«Πιστεύω ότι στη Γαλλία ή την Ισπανία, όπου η εθνική υποδομή είναι ιδιοκτησία μιας μόνον εταιρίας, είναι καλύτερες οι συνθήκες για τη διασφάλιση του κοινού συμφέροντος στην αναγκαία ανάπτυξη» των δικτύων ηλεκτρισμού, πρόσθεσε.

«Δεν ξέρω κατά πόσον, σήμερα, είναι καλή ιδέα να διαχωρίσουμε στη Γερμανία τα δίκτυα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, γιατί θα βρεθούμε με τέσσερις διαχειριστές διαφορετικών δικτύων», υπογράμμισε ο κ. Έτινγκερ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, από τους τέσσερις μεγάλους παραγωγούς και διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία – την E.ON, την RWE, τη Vatenfall και την EnBW – να αποκόψουν τα δίκτυα από τον πυρήνα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό