Το πράσινο φως για την ανάρτηση των φορολογικών δηλώσεων στο Διαδίκτυο ανάβει η Κομισιόν, καθώς με επιστολή της προς το «Βήμα» η αρμόδια για ζητήματα Δικαιοσύνης επίτροπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ αναφέρει ότι -βάσει σχετικής οδηγίας- αυτό μπορεί να συμβεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος και πως «έγκειται στα κράτη-μέλη να καθορίσουν το τι εστί το δικό τους δημόσιο συμφέρον».

Ειδικότερα, το «Βήμα» αποτάθηκε στην κυρία Ρέντινγκ προκειμένου να σχολιάσει τη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών για την ανάρτηση των φορολογικών δηλώσεων στο Διαδίκτυο.

Την απάντηση έστειλε στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος της επιτρόπου κ. Μάθιου Νιούμαν:

«Σύμφωνα με την οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, για κάθε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων απαιτείται μια νομική βάση (άρθρο 7). Αυτή μπορεί να είναι η συγκατάθεση του ατόμου, αλλά και, επίσης, άλλα νομικά ερείσματα, όπως η νόμιμη υποχρέωση που επιβάλλεται από το κράτος ή οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος» αναφέρεται στο σχόλιο της αντιπροεδρίας.

«Στην περίπτωση των φορολογικών πληροφοριών, χρειάζεται να υπάρχει νόμιμη υποχρέωση (που θα καθοριστεί από την εθνική φορολογική αρχή) ή η αποστολή δημοσίου συμφέροντος επιφορτισμένη με τις φορολογικές αρχές, ειδάλλως τα άτομα θα μπορούσαν να αποφασίσουν να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους, ούτως ώστε να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους» σημειώνεται.

«Έγκειται στα κράτη-μέλη να καθορίσουν το τι εστί το δικό τους δημόσιο συμφέρον» καταλήγει το σχόλιο.

Η νομική ερμηνεία αυτού του «γρίφου» είναι ότι για την εφαρμογή της διάταξης απαιτείται αφενός μεν ο καθορισμός του δημοσίου συμφέροντος -ο οποίος, κατά την κυβέρνηση, είναι αυτονόητος λόγω μνημονίου και φοροδιαφυγής-, αφετέρου δε νόμος ή υπουργική απόφαση.

Καθοριστική, πάντως, για το θέμα αυτό θα είναι η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο «Βήμα» ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί με γνώμονα την απάντηση της συγκεκριμένης αρχής.

Όλα τα εισοδήματα

Να σημειωθεί ότι ο νόμος για τη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί στις εφορίες ισχύει από το 1994 αλλά ουδέποτε ετέθη σε ουσιαστική εφαρμογή.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2010 περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία επικαιροποιήθηκε ο αρχικός νόμος ώστε να δημοσιοποιούνται φορολογικά στοιχεία νομικών και φυσικών προσώπων όχι μόνο σε λίστες εφοριών αλλά και στο Διαδίκτυο.

Το υπουργείο Οικονομικών, για να ξεπεράσει τον σκόπελο του φορολογικού απορρήτου, θέτει υπόψη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ορισμένες ασφαλιστικές δικλίδες, όπως π.χ. αυτοί που θα έχουν πρόσβαση να είναι πιστοποιημένοι χρήστες του συστήματος Τaxis και να μην μπορούν να βλέπουν κάθε μήνα πάνω από 10-20 ονόματα με στοιχεία φορολογουμένων.

Στην εγκύκλιο που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρεται ότι θεσμοθετείται η χρήση του Διαδικτύου στη δημοσιοποίηση του καταλόγου φορολογουμένων που συντάσσεται κάθε χρόνο από κάθε ΔΟΥ και περιέχει: το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία μιας επιχείρησης, τον τίτλο και τα στοιχεία των φορολογουμένων, το καθαρό εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα, το συνολικό καθαρό εισόδημα που υπόκειται σε φορολογία και τον φόρο που αναλογεί σε αυτό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας