Icap Group : Απαραίτητη η στήριξη του ιδιωτικού τομέα από το κράτος
Τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα από το κράτος προέβαλε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση ο καθηγητής Ed Altman στο 3ο συνέδριο Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου από την Icap Group. Την παραμονή του συνεδρίου παρατέθηκε δείπνο, με την αποκλειστική χορηγία της Eurobank EFG, στο οποίο ο καθηγητής Ed Altman μίλησε σε ένα κοινό 120 επιχειρηματιών και ανωτάτων στελεχών, με θέμα την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση, τις αιτίες της και την πορεία της.
Ειδικότερα, ο καθηγητής Altman τόνισε ότι η έξοδος από την κρίση στην Ελλάδα θα έρθει μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Επίσης, υπογράμμισε την ευθύνη που έχει το κράτος να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα και παρουσίασε το πρόσφατο ερευνητικό του έργο, το οποίο αναδεικνύει την υγεία των επιχειρήσεων σε μια χώρα ως κύριο παράγοντα, στην κατά τα άλλα ιδιαίτερα δύσκολη πρόβλεψη δημοσιονομικών κρίσεων. Στο δείπνο υπήρξε τοποθέτηση του Μιχάλη Κολακίδη, αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank EFG και η παρέμβασή του εστιάστηκε στην ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας συνεργασίας ανάμεσα στο κράτος, τις τράπεζες και τους παραγωγικούς φορείς, για την οικοδόμηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, ικανού να δώσει μακροπρόθεσμη δυναμική και προοπτική στη χώρα και την οικονομία της. Ο διευθύνων σύμβουλος της Icap Group, Νικήτας Κωνσταντέλλος, παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία και δείκτες, που παρακολουθεί η Icap και καταδεικνύουν τη μεγάλη επίπτωση της οικονομικής κρίσης στις ελλληνικές επιχειρήσεις.
Το συνέδριο της Icap, πέραν των δύο παρουσιάσεων του E. Altman, οι οποίες περιείχαν πρακτικές συμβουλές για τη διατήρηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, πρόσφερε τη δυνατότητα στους 380 συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις με εξαιρετικά επίκαιρα θέματα.
Ο Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος, σύμβουλος οικονομικών ερευνών της Eurobank EFG και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ανέλυσε τις συνέπειες της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας στη διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου σε τράπεζες και εταιρίες. Στην ομιλία του, σημείωσε ότι, ενώ το τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των επισφαλειών, καθώς είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένο, παρόλα αυτά, η κρίση έχει αποκαλύψει μια σειρά από προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι διαχειριστές πιστωτικού κινδύνου, όπως η έντονη κυκλικότητα των επισφαλειών, η συστηματική υποεκτίμηση του κινδύνου, σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης και η αδυναμία ασφαλούς πρόβλεψης των επισφαλειών, σε περιόδους ύφεσης. Επίσης, ο Γιάννης Εφραιμίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ανωτάτων Στελεχών Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου και Εκτελεστικός Διευθυντής της Icap Group, παρουσίασε την ιδέα του Credit Info Sharing, μίας διεθνούς πρακτικής, που επιτρέπει στις εταιρίες να προστατεύονται, ανταλλάσοντας μεταξύ τους πιστωτικά δεδομένα.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης φώτισαν ισάριθμα κρίσιμα θέματα, με τη βοήθεια ανωτάτων στελεχών της ελληνικής αγοράς. Στο 1ο πάνελ συζητήθηκαν οι διαφορετικές φιλοσοφίες Οργάνωσης της Λειτουργίας του Πιστωτικού Κινδύνου, μέσα στη δομή είτε της Οικονομικής είτε της Εμπορικής Διεύθυνσης. Στο 2ο πάνελ, με το συντονισμό του Δημήτρη Ψαράκη, προέδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιριών Ενημέρωσης και Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων και διευθύνοντος συμβούλου της Κύκλος, αναλύθηκαν απόψεις για τη Διαχείριση Απαιτήσεων με βάση τα νέα δεδομένα της αγοράς και τις δυσκολίες, που προέκυψαν από την αυξανόμενη έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΕΕ: Δεύτερο κύμα χρηματοδότησης SAFE για οκτώ κράτη -μέλη με 74 δισ. ευρώ
- «Ολυμπιακός Πειραιώς: Ο Θρύλος που διεκδικεί την ευρωπαϊκή του δόξα κόντρα στον Άγιαξ»
- Οι συνάδελφοί νοσηλευτές του Άλεξ Πρέτι τον τίμησαν με τον πιο συγκινητικό τρόπο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 27.01.2026]
- Έβερτον – Λιντς 1-1: Ισοπαλία στο «Χιλ Ντίκινσον»
- Συνελήφθη 48χρονος για αρχαιοκαπηλία στον Πειραιά – Είχε στην κατοχή του μαρμάρινη αρχαιότητα του 4ου π.Χ. αιώνα

