Πώς σκοπεύετε να κάνετε τον «Καλλικράτη» να «δουλέψει»; Ονομάστε τους τρεις πρώτους στόχους σας, εφόσον εκλεγείτε.

Ο «Καλλικράτης» είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Από την έως τώρα πορεία μου στην ζωή, νομίζω ότι φαίνεται ότι ξέρω πώς να κερδίζω τέτοιου είδους στοιχήματα. Στόχος πρώτος, η δια της ιδρύσεως ειδικού σώματος για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, πάταξη του παραεμπορίου εντός των πρώτων έξι μηνών. Το αντίστοιχο παράδειγμα στο Παρίσι δείχνει τον δρόμο. Η αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου θα εξοικονομήσει τεράστιους πόρους για το κράτος (πάνω από 4 δισ. ετησίως απώλεια μόνον από το ΦΠΑ) και θα ξαναδώσει δουλειά σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βιοτεχνίες.

Δεύτερον, θα σταματήσω αμέσως την ανέγερση του γιγαντιαίου ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό. Όποιος έχει μελετήσει τι συνέβη στην Ευρώπη, όπου κτίστηκε τέτοιου είδους τζαμί, καλώς γνωρίζει ότι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα γύρω από αυτό θα συγκεντρωθούν χιλιάδες μουσουλμάνοι, φτιάχνοντας στην ευρύτερη περιοχή ένα τεράστιο ισλαμικό γκέτο. Η λύση στην ανάγκη όλων αυτών των ανθρώπων να θρησκεύονται θα δοθεί μέσω του παραδείγματος που ακολουθούν οι ΗΠΑ. και η Ελβετία.

Θα δώσουμε την άδεια για να φτιαχτούν σε διαμερίσματα ή άλλους χώρους, χώροι λατρείας αλλά όχι τζαμιά. Η διαφορά είναι ότι το τζαμί έχει μιναρέ, μουεζίνη και μνημειακό χαρακτήρα, που το καθιστά σύμβολο και πόλο έλξεως για τους απανταχού μουσουλμάνους, πράγμα που θέλουμε να αποφύγουμε και ο χώρος λατρείας είναι μόνον για να καλύπτει τις ανάγκες τους, χωρίς να αλλάζει τον χριστιανικό χαρακτήρα της κοινωνίας μας.

Τρίτον, αξιοποιώντας όλα τα σχετικά κοινοτικά προγράμματα θα φτιάξουμε σε όλες τις μεγάλες πόλεις του λεκανοπεδίου, τοπικές αγορές, με πεζοδρόμους κλπ κατά τα πρότυπα των πόλεων της Ευρώπης, ώστε να βοηθήσουμε τις τοπικές αγορές να αναπτυχθούν, τους μικρομεσαίους να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των γιγαντιαίων mall και να στηρίξουμε τους ανθρώπους που ψάχνουν για δουλειά. Αυτό σε συνδυασμό με την παρέμβασή μας για να απλοποιηθούν οι διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες, στο μέτρο που η Περιφέρεια εμπλέκεται, θα συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της Αττικής.

Τι γνώμη έχετε για την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα;

Απήντησα ήδη παραπάνω. Όμως οφείλω να σας πω το εξής. Για μας το θέμα του τεμένους και όλα τα προβλήματα που θα προκαλέσει η ανέγερσή του σε όλο το κέντρο των Αθηνών, με το γκέτο και τους εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνους που θα πάνε εκεί, έχει τόσο μεγάλη σημασία, ώστε δεσμεύομαι πώς εάν δεν περάσω εγώ στον δεύτερο γύρο, το θέμα αυτό θα τεθεί και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απόφασή μας για το ποιόν θα στηρίξουμε στον δεύτερο γύρο. Εάν δηλαδή το ποσοστό μας είναι υψηλό, θα δεσμεύσουμε τον επόμενο περιφερειάρχη στο να σταματήσει το τζαμί στον Βοτανικό.

Γι’ αυτό καλώ όλους τους συμπολίτες μας που αντιλαμβάνονται την σημασία αυτού του γεγονότος, να μην πετάξουν την ψήφο τους και να μας υποστηρίξουν. Ήδη, η καγκελάριος Μέρκελ μίλησε για την αποτυχία του πολυπολιτισμικού μοντέλου στην Γερμανία και κάλεσε τους μουσουλμάνους ή να μάθουν γερμανικά και να σέβονται τους γερμανικούς νόμους ή να φύγουν από την Γερμανία. Ήδη, στην Ελβετία ο λαός τους δια δημοψηφίσματος με ποσοστό 59% είπε «όχι» στους μιναρέδες και ειλικρινά αναρωτιέμαι, είναι δυνατόν να ανησυχούν τόσο οι Γερμανοί και οι Ελβετοί και όχι εμείς, που είχαμε και Τουρκοκρατία 400 χρόνια; Εμείς θα δώσουμε αγώνα για να μην κτιστεί και αν αποτύχουμε ελπίζω να βρεθεί κάποιος που θα παραδεχθεί δημοσίως ότι εμείς τα λέγαμε.

Εικόνα υποβάθμισης παρουσιάζει το κέντρο της Αθήνας και αρκετές γύρω περιοχές, καθώς εκεί βρίσκουν καταφύγιο πολλοί οικονομικά εξαθλιωμένοι μετανάστες, όπως και το παράνομο εμπόριο. Πώς προτείνετε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

Το παραεμπόριο θα το σταματήσω σε έξι το πολύ μήνες από την εκλογή μου. Θα συστήσουμε «Ειδικό Σώμα για το Παραεμπόριο». Αυτό θα αποτελείται από δύο σκέλη.

Στο ένα, κλιμάκια με πολιτικά ρούχα, θα προμηθευτούν ανεξίτηλα σπρέι με μπογιά. Αυτό έκαναν στο Παρίσι και έλυσαν το πρόβλημα. Τα κλιμάκια αυτά θα πλησιάζουν τα πεζοδρόμια με τα παράνομα εμπορεύματα και θα ψεκάζουν με την μπογιά τα εμπορεύματα αυτά καταστρέφοντάς τα. Αυτό θα γίνεται συνεχώς. Όσο περισσότερα εμπορεύματα καταστρέφονται τόσο αυξάνει το κόστος αυτών των προϊόντων για τον λαθρέμπορο και η δουλειά αυτή γίνεται λιγότερο ελκυστική.

Το δεύτερο σκέλος του σώματος θα αποτελείται από αυτούς που θα ψάχνουν κατ’ αποκλειστικότητα τις μεγάλες αποθήκες των λαθρεμπόρων. Αυξάνουμε το κόστος λοιπόν του παραεμπορίου και σιγά σιγά εξαφανίζεται. Με την αντιμετώπισή του όμως, χιλιάδες παράνομοι μετανάστες που ζουν από αυτό (μιλάμε για τζίρο 20 δισ. ευρώ ετησίως), θα αναγκαστούν να φύγουν από την Αττική, αφού δεν θα έχουν δουλειά.

Η πάταξη του παραεμπορίου θα προσφέρει πολλά χρήματα στο κράτος από τις απώλειες των φόρων (μόνον από το ΦΠΑ 4 δισ. ετησίως), θα ξαναδώσει δουλεία σε χιλιάδες καταστήματα και βιοτεχνίες που έχουν κλείσει ή είναι στα όρια λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού και θα μειώσει την παρουσία λαθρομεταναστών στις διάφορες γειτονιές του κέντρου. Είναι δέσμευσή μας να το λύσουμε και θα το κάνουμε εάν ο λαός μας εμπιστευθεί.

Για την εκλογή σας καλούνται στις κάλπες σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι της χώρας. Πώς νιώθετε με τον χαρακτηρισμό «μικρός πρωθυπουργός» που αποδίδεται στον Περιφερειάρχη Αττικής; Πώς σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τη δυναμική αυτή στη συνεργασία σας με την κεντρική εξουσία;

Αν και ο χαρακτηρισμός είναι υπερβολικός εν τούτοις θα είμαι σφόδρα διεκδικητικός. Δεν θα είμαι ένας σιωπηλός περιφερειάρχης και θα μάχομαι για να εξασφαλίζω επιπλέον πόρους και για να λύνω τα προβλήματα των συμπολιτών μου. Με μένα περιφερειάρχη, η κυβέρνηση θα περάσει δύσκολες ώρες.

Η γραφειοκρατία και η κακοδιοίκηση οδηγούν στην απώλεια πόρων για την αυτοδιοίκηση. Πώς σκοπεύετε να το αλλάξετε αυτό, δεδομένων και των ελλείψεων σε υποδομές που υπάρχουν σε περιοχές της Αττικής;

Η χρήση του διαδικτύου είναι η λύση. Φανταστείτε ότι σε πρόσφατη επίσκεψή μου στον εμπορικό σύλλογο έμαθα ότι μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις, δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν τις παραγγελίες τους από το εξωτερικό, διότι λείπουν υπάλληλοι και δεν μπορούν να πάρουν ορισμένες σφραγίδες. Με εμένα περιφερειάρχη αυτά απλά δεν θα υπάρχουν. Εργάζομαι πολλά χρόνια ο ίδιος και ξέρω τι θα πει γραφειοκρατία και πόση καταστροφή έχει φέρει στην οικονομία μας.


Άννα Ανδίρα-Νένα Σώκου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ