
Το Wikileaks δεν αποκάλυψε ευαίσθητες πληροφορίες για το Αφγανιστάν, λέει ο Ρ.Γκέιτς
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση από τη Wikileaks περίπου 90.000 απόρρητων εγγράφων σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν δεν αποκάλυψε ευαίσθητες πληροφορίες, αλλά θα μπορούσε «να θέσει σε κίνδυνο Αφγανούς που βοηθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση από τη Wikileaks περίπου 90.000 απόρρητων εγγράφων σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν δεν αποκάλυψε ευαίσθητες πληροφορίες, αλλά θα μπορούσε «να θέσει σε κίνδυνο Αφγανούς που βοηθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο Γκέιτς εξέφρασε την παραπάνω εκτίμηση σε επιστολή του με ημερομηνία 16 Αυγούστου προς τον γερουσιαστή Καρλ Λέβιν, πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, μετά την δημοσίευση των εγγράφων από τον ιστότοπο Wikileaks τον Ιούλιο. Το περιεχόμενο της επιστολής περιήλθε στη γνώση τόσο της εφημερίδας The New York Times, όσο και του ειδησεογραφικού δικτύου CNN.
«Η αρχική εκτίμηση επ’ ουδενί υποτιμά τον κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» έγραψε ο Γκέιτς. «Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί κάποια ζημία σε ευαίσθητες πηγές πληφοροριών ή μεθόδους από την αποκάλυψη (των εγγράφων)».
Ο Γκέιτς γράφει επίσης ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων Αφγανών που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ μπορεί να τους καταστήσει στόχους των Ταλιμπάν και να προκαλέσει «σημαντική βλάβη ή ζημία στα αμερικανικά συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας».
Στις 26 Ιουλίου 2010, ο δικτυακός τόπος WikiLeaks.org δημοσιοποίησε 92.000 εμπιστευτικά έγγραφα του αμερικανικού στρατού, τα οποία ουσιαστικά συνθέτουν το ημερολόγιο του πολέμου στο Αφγανιστάν που ξεκίνησε το 2001 και της κατοχής που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τα έγγραφα αυτά είχαν επίσης δοθεί από τη Wikileaks εκ των προτέρων στον βρετανικό Guardian, τους New York Times και το γερμανικό Spiegel, υπό την προϋπόθεση να δημοσιευθούν ταυτόχρονα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τα λάθη κοστίζουν
- Έξυπνα γυαλιά: Οι συσκευές της Meta σε μετατρέπουν σε «ηλίθιο με κάμερα στο πρόσωπο»
- Πόλεμος Ιράν: Οικονομικός «σεισμός» με άλμα στο πετρέλαιο, μπλόκο στο Ορμούζ και παγκόσμια κρίση
- Κρήτη: Νέα επιχείρηση διάσωσης μεταναστών – Εντοπίστηκαν από γαλλικό πολεμικό πλοίο και αεροσκάφος της frontex
- Κίνα: Γιατί η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν αντικαθιστά θέσεις εργασίας στη χώρα
- Γιορτή σήμερα 14 Απριλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο

