Το Wikileaks δεν αποκάλυψε ευαίσθητες πληροφορίες για το Αφγανιστάν, λέει ο Ρ.Γκέιτς
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση από τη Wikileaks περίπου 90.000 απόρρητων εγγράφων σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν δεν αποκάλυψε ευαίσθητες πληροφορίες, αλλά θα μπορούσε «να θέσει σε κίνδυνο Αφγανούς που βοηθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι η δημοσιοποίηση από τη Wikileaks περίπου 90.000 απόρρητων εγγράφων σχετικά με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν δεν αποκάλυψε ευαίσθητες πληροφορίες, αλλά θα μπορούσε «να θέσει σε κίνδυνο Αφγανούς που βοηθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο Γκέιτς εξέφρασε την παραπάνω εκτίμηση σε επιστολή του με ημερομηνία 16 Αυγούστου προς τον γερουσιαστή Καρλ Λέβιν, πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, μετά την δημοσίευση των εγγράφων από τον ιστότοπο Wikileaks τον Ιούλιο. Το περιεχόμενο της επιστολής περιήλθε στη γνώση τόσο της εφημερίδας The New York Times, όσο και του ειδησεογραφικού δικτύου CNN.
«Η αρχική εκτίμηση επ’ ουδενί υποτιμά τον κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» έγραψε ο Γκέιτς. «Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί κάποια ζημία σε ευαίσθητες πηγές πληφοροριών ή μεθόδους από την αποκάλυψη (των εγγράφων)».
Ο Γκέιτς γράφει επίσης ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων Αφγανών που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ μπορεί να τους καταστήσει στόχους των Ταλιμπάν και να προκαλέσει «σημαντική βλάβη ή ζημία στα αμερικανικά συμφέροντα στον τομέα της ασφάλειας».
Στις 26 Ιουλίου 2010, ο δικτυακός τόπος WikiLeaks.org δημοσιοποίησε 92.000 εμπιστευτικά έγγραφα του αμερικανικού στρατού, τα οποία ουσιαστικά συνθέτουν το ημερολόγιο του πολέμου στο Αφγανιστάν που ξεκίνησε το 2001 και της κατοχής που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τα έγγραφα αυτά είχαν επίσης δοθεί από τη Wikileaks εκ των προτέρων στον βρετανικό Guardian, τους New York Times και το γερμανικό Spiegel, υπό την προϋπόθεση να δημοσιευθούν ταυτόχρονα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ – Γαλλία και Βρετανία αρνούνται ότι ήξεραν για την επίθεση στο Ιράν
- Η αντίδραση της Ρωσίας και της Κίνας στην επίθεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν
- Ιράν: Απειλεί να μην αγωνιστεί στο Μουντιάλ μετά τις επιθέσεις!
- Οβιέδο – Ατλέτικο Μαδρίτης 0-1: «Απόδραση» στις καθυστερήσεις για τους «ροχιμπλάνκος»
- ΗΠΑ: Η έλλειψη σοβαρότητας του Ιράν στις συνομιλίες δεν άφησαν άλλη επιλογή στον Τραμπ παρά να επιτεθεί
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 01.03.2026]
