Οι Ευρωπαίοι γνώριζαν και περίμεναν ήδη από το φθινόπωρο του 2008, τη στιγμή που κατέρρεε η Lehman Brothers, ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα, παραδέχθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας όμως πως «δεν μπορούσε να το πει δημόσια».

Η ελληνική κρίση μπορούσε να αποφευχθεί, αλλά έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί ήδη πριν από δεκαετίες, σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι το Eurogroup ήξερε επίσης για τα κέρδη των γερμανικών και γαλλικών εξαγωγών στην Ελλάδα.

«Ήταν φανερό ότι κάποια ημέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτό το είδος του προβλήματος και ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα έφθανε, διότι το συζητούσαμε: οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Τσισέ στην ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ ο ίδιος -για τις προοπτικές για αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό και το αποκαλούμε ελληνική κρίση» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον στα πλαίσια της συνάντησης του ΔΝΤ.

«Ήξερα, ήξερα ακόμα ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα. Εγώ δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα», παραδέχτηκε ο επικεφαλής του Eurogroup.

«Η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αλλά όχι με τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το τελευταίο έτος. Έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό