Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών θα τους απελάσει… όλους
Για απέλαση των Ρομά προϊδεάζει ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, προερχόμενος από τον κύριο πυρήνα της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά. «Χρειάζονται απελάσεις» δηλώνει ο Μαρόνι -ακολουθώντας το παράδειγμα Σαρκοζί με το βλέμμα σε πρόωρες κάλπες- και σημειώνει ότι κανένας Ρομά δεν πρόκειται να φιλοξενηθεί σε λαϊκές κατοικίες. Ενημερώνει, δε, ότι σκοπεύει να βρει την κατάλληλη νομική οδό για να απελαθούν από την Ιταλία όλοι οι πολίτες της ΕΕ που δεν διαθέτουν τους βασικούς οικονομικούς πόρους προς επιβίωση.
Για απέλαση των Ρομά προϊδεάζει ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, προερχόμενος από τον κύριο πυρήνα της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά. «Χρειάζονται απελάσεις» δηλώνει ο Μαρόνι -ακολουθώντας το παράδειγμα Σαρκοζί με το βλέμμα σε πρόωρες κάλπες- και σημειώνει ότι κανένας Ρομά δεν πρόκειται να φιλοξενηθεί σε λαϊκές κατοικίες. Ενημερώνει, δε, ότι σκοπεύει να βρει την κατάλληλη νομική οδό για να απελαθούν από την Ιταλία όλοι οι πολίτες της ΕΕ που δεν διαθέτουν τους βασικούς οικονομικούς πόρους προς επιβίωση.
Ο Ρομπέρτο Μαρόνι επιβεβαίωσε τη σκληρή του γραμμή που σκοπεύει να ακολουθήσει η Ιταλία έναντι των Ρομά. Λαμβάνοντας το λόγο σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία του Μιλάνου, ο Μαρόνι τόνισε ότι «κανένας από τους Ρομά που θα εκκενώσει τους καταυλισμούς της ιταλικής συμπρωτεύουσας δεν θα μπορέσει να φιλοξενηθεί σε διαμερίσματα που ανήκουν στον Ιταλικό Οργανισμό Λαϊκών Κατοικιών».
Πρόκειται για διαμερίσματα που χορηγούνται, βάσει νόμου και συγκεκριμένων μορίων, σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα που χρήζουν κοινωνικής βοήθειας. Σε προηγούμενο σχέδιο για την αντιμετώπιση της «υπόθεσης Ρομά» προβλεπόταν, αντιθέτως, η δυνατότητα διάθεσης λαϊκών κατοικιών.
Το σχέδιο δράσης που συζητήθηκε τη Δευτέρα βασίζεται στο κλείσιμο των παράνομων καταυλισμών και στη μείωση του αριθμού ατόμων που θα μπορούν να διαμένουν στους καταυλισμούς του Μιλάνου, οι οποίοι θεωρούνται νόμιμοι «Είμαι βέβαιος ότι η μεγάλη καρδιά του Μιλάνου θα καταφέρει να βρει μια λύση στο πρόβλημα» είπε.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, από τα κύρια στελέχη της Λέγκα, αναφέρθηκε και γενικότερα στην πολιτική της κυβέρνησης στο όλο θέμα, αποσαφηνίζοντας ότι σκοπεύει να βρει την κατάλληλη νομική οδό για να απελαθούν από την Ιταλία όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν διαθέτουν τους βασικούς οικονομικούς πόρους προς επιβίωση.
«Θα προτείνω στην κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο να μας δοθεί η δυνατότητα να απελάσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής οδηγίας του 2004» τόνισε ο Μαρόνι, συμπληρώνοντας ότι «παράλληλα πρέπει να εγγυηθούμε συγκεκριμένους τρόπους υποδοχής και αφομοίωσης για όσους σέβονται τα προβλεπόμενα κριτήρια και δεσμεύονται να τηρήσουν τους κανόνες της πολιτισμένης συνύπαρξης».
Οι παρατηρητές σημειώνουν ότι ο Μαρόνι και η Λέγκα του Βορρά ανεβάζουν τους τόνους, ακολουθώντας τη γραμμή του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αποκομίσουν πολιτικό όφελος από τις όλο και πιθανότερες πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Παράλληλα, όμως, ο ιταλικός Τύπος υπενθυμίζει ότι μεγάλο μέρος των Ρομά που βρίσκονται στους καταυλισμούς των μεγάλων πόλεων της χώρας διαθέτει ιταλικό διαβατήριο και, κατά συνέπεια, είναι αδύνατον να απελαθεί παρά την όποια νομική παρέμβαση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Συνταγές: Φακές σούπα
- Νέα 48ωρη απεργία από τους οδηγούς ταξί – Τα αιτήματά τους
- Ύπνος: Πόσο καλό μας κάνουν οι 8 ώρες κάθε βράδυ;
- Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους- Περαιτέρω επιδείνωση από Τετάρτη
- Τέσσερα μέτρα για λιγότερα φάρμακα και στήριξη των γενοσήμων
- – Ήταν νευρικός, ήθελε απελπισμένα να γίνει «κάποιος»: Ο γιος του Μελ Μπρουκς για το αληθινό πρόσωπο πίσω από τη «μάσκα» του κωμικού

