Τελεσίγραφο του Ουέν Τζιαμπάο στο Τόκιο για την απελευθέρωση του Κινέζου καπετάνιου
Την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση του καπετάνιου του κινεζικού αλιευτικού, που κρατούν οι αρχές του Τόκιο, ζήτησε ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση το Πεκίνο «θα λάβει περαιτέρω μέτρα».
Την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση του καπετάνιου του κινεζικού αλιευτικού, που κρατούν οι αρχές του Τόκιο, ζήτησε ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση το Πεκίνο «θα λάβει περαιτέρω μέτρα».
Η σινο-ιαπωνική κρίση άρχισε, με τη σύλληψη, στις 7 Σεπτεμβρίου ενός κινεζικού αλιευτικού, το οποίο συγκρούστηκε με δυο σκάφη της ιαπωνικής Ακτοφυλακής στη θάλασσα της ανατολικής Κίνας, κοντά σε συστάδα μικρών νησιών που διεκδικούν και οι δυο χώρες.
Η δήλωση τού Ουέν έγινε στη Νέα Υόρκη, και ήταν η πρώτη επίσημη αναφορά του Κινέζου πρωθυπουργού στη διένεξη των δύο κρατών.
Ο Ουέν Τζιαμπάο είπε πως για την κρίση και τις συνέπειες, που τυχόν υπάρξουν, ευθύνεται αποκλειστικά η Ιαπωνία. Τόνισε, επίσης, ότι για να επανέλθουν οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών στο επίπεδο που βρίσκονταν απαιτείται η «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση του καπετάνιου.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός βρίσκεται στις ΗΠΑ για να παραστεί στην 65η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Εκεί θα βρεθεί και ο Ιάπωνας ομόλογός του, Ναότο Καν. Ωστόσο, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών απέρριψε το ενδεχόμενο κατ’ ιδίαν συνάντησης των δύο ηγετών.
«Το κλίμα δεν είναι κατάλληλο για μια τέτοια συνάντηση» ανακοινώθηκε.
Πάντως, σύμφωνα με το BBC, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, επέμεινε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεχίσουν τις συνομιλίες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, ανεπηρέαστες από το επεισόδιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΕΛΑΣ για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: Η επίλυση του Κυπριακού, σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ
- Φωτιά σε δασική έκταση στο Κυριάκι Βοιωτίας – Επιχειρούν τρία ελικόπτερα
- Κρήτη: Συνελήφθη 37χρονος για ξυλοδαρμό της συζύγου του μπροστά στο 3χρονο παιδί τους
- Τι θα πει ο Μητσοτάκης στην ΚΟ υπό το άγχος για τα «γαλάζια» ποσοστά και το βάρος των ποινικών διώξεων για ΟΠΕΚΕΠΕ
- ΚΚΕ για επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Μας θυμίζει τι σημαίνουν για τους λαούς οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών
- Μυθικό «κράξιμο» στην Αργεντινή για την έλλειψη σεβασμού στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία (vid)
- Νέα εποχή για την παραλία της Φρεαττύδας
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο – «Θράσος της κυβέρνησης»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)






































![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442