Αποχώρησε η ακροδεξιά από τις συνομιλίες για κυβερνητική συμμαχία στην Ολλανδία
Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού υπό τους Φιλελεύθερους στην Ολλανδία μετά την αποχώρηση του ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας Γκερτ Βίλντερς. Η πολιτική αβεβαιότητα παρατείνεται τρεις μήνες μετά τις εκλογές που κατέληξαν χωρίς σαφή νίκη για τα δύο μεγάλα κόμματα και έδωσαν στην ακροδεξιά ρόλο ρυθμιστή.
Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού υπό τους Φιλελεύθερους στην Ολλανδία μετά την αποχώρηση του ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας Γκερτ Βίλντερς. Η πολιτική αβεβαιότητα παρατείνεται τρεις μήνες μετά τις εκλογές που κατέληξαν χωρίς σαφή νίκη για τα δύο μεγάλα κόμματα και έδωσαν στην ακροδεξιά ρόλο ρυθμιστή.
Ο Γκερτ Βίλντερς αποχώρησε από τη διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι δεν έχει εμπιστοσύνη σε μέλη των Χριστιανοδημοκρατών ότι θα σεβαστούν τους όρους όποιας συμφωνίας επιτευχθεί.
«Θέλαμε πραγματικά να στηρίξουμε μία σταθερή κυβέρνηση. Η άποψή μας είναι ότι οι Χριστιανοδημοκράτες δεν μπορούν να δώσουν αρκετές εγγυήσεις για αυτή τη σταθερότητα» είπε ο Βίλντερς.
Ορισμένοι Χριστιανοδημοκράτες έχουν εκφράσει βαθιές επιφυλάξεις σχετικά με οποιαδήποτε συμφωνία με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, εξαιτίας των βαθιών ακροδεξιών και ξενοφοβικών θέσεών του.
Ο Γκερτ Βίλντερς έχει διεξάγει εκστρατεία για να σταματήσει την «ισλαμοποίηση της Ολλανδίας», ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για πρόκληση φυλετικού μίσους εξαιτίας της ταινίας του Fitna που στρέφεται κατά του Ισλάμ.
Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων έρχεται τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές που έληξαν χωρίς σαφή νικητή και την ακροδεξιά στην τρίτη θέση με ενισχυμένο ρόλο.
Το Κόμμα των Φιλελευθέρων ήλθε οριακά πρώτο σε έδρες και στις 9 Αυγούστου άρχισε διαπραγματεύσεις ελπίζοντας σε συμφωνία για συγκρότηση δεξιάς κυβερνητικής συμμαχίας με το κόμμα του Βίλντερς και τους Χριστιανοδημοκράτες.
Η ακροδεξιά, η οποία διπλασίασε τις έδρες της στις εκλογές, δεν θα συμμετείχε επίσημα στη συμμαχία, αλλά θα έδινε τη στήριξή της για την κοινοβουλευτική έγκριση αποφάσεων της κυβέρνησης, επισημαίνει το BBC.
Η Ολλανδία ουσιαστικά λειτουργεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν κατέρρευσε ο τότε κυβερνητικός συνασπισμός υπό τους Φιλελευθέρους.
Αναλυτές εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να έχει επιτευχθεί κυβερνητική συμφωνία πριν προχωρήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση στην κατάθεση του προϋπολογισμού στις 21 Σεπτεμβρίου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κοζάνη: Πανικός από βροχή πυροτεχνημάτων μέσα στον κόσμο κατά το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου
- Μπαρτσελόνα: Στο Ισραήλ με άδεια ο Αραούχο για να αντιμετωπίσει τα ψυχολογικά προβλήματα
- Ζωγράφου: Για το φλας ο άγριος ξυλοδαρμός του οδηγού λεωφορείου – Άφαντος ο δράστης της επίθεσης
- Οι γερμανικές εξαγωγές «κολλάνε»
- Συντάξεις: Έρχεται αύξηση και στις επικουρικές συντάξεις το 2026
- Το ΕΣΥ σε οριακό σημείο αντοχής – Τι οδήγησε στην αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας



