Σε βαθιά ύφεση εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική οικονομία
Αυξήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 ο ρυθμός συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας, προσεγγίζοντας το 3,5% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% το πρώτο τρίμηνο. Βασικές αιτίες: η μεγάλη πτώση των δημοσίων επενδύσεων, η υποχώρηση της ιδιωτικής
κατανάλωσης, η αργή υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και
οι καθυστερημένες εισπράξεις από το ΕΣΠΑ.
Αυξήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 ο ρυθμός συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας, προσεγγίζοντας το 3,5% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% το πρώτο τρίμηνο.
Σημειώνεται πως η επίδοση του α’ τριμήνου (-2,5%) ήταν μικρότερη του αναμενόμενου, ωστόσο η μεγάλη πτώση των δημοσίων επενδύσεων, η υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, η αργή υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και οι καθυστερημένες εισπράξεις από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, επέδρασαν αρνητικά στην ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου.
Τα στοιχεία που θα ανακοινώσει την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τους Τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς θα αποτυπώνουν για το διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2010 πτώση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, πτώση των αποθεμάτων, υποχώρηση της συνολικής κατανάλωσης, μικρή πτώση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και σημαντική πτώση των εισαγωγών.
Αναλυτές εκτιμούν για το σύνολο του έτους πως η πτώση του πραγματικού ΑΕΠ το 2010 αναμένεται 3%, με πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,9%, υποχώρηση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 10,5%, με πτώση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 7,5% και των αποθεμάτων κατά 42%.
Επίσης, αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 1,5% και πτώση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών κατά 6,5%.
Όσον αφορά στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα ανέλθει στο 0,8%, λόγω αύξησης του αποπληθωριστή του ΑΕΠ κατά 3,8%.
Στο Μνημόνιο προβλέπεται ότι το ΑΕΠ εφέτος θα υποχωρήσει κατά 4%. Πάντως, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν πως οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν πως η ύφεση εφέτος θα είναι χαμηλότερη από 4%.
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν με νόημα πως όλες οι αναπτυξιακές δράσεις του προγράμματος οικονομικής πολιτικής θα αρχίσουν να αποφέρουν καρπούς μετά το φθινόπωρο και εκτιμούν πως με όπλα τον αναπτυξιακό νόμο και το σχέδιο ενισχύσεως της ρευστότητας των τραπεζών η κατάσταση θα βελτιωθεί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνταγή: Λουκουμάδες
- Θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα – Ιαπωνία με κινεζικά μαχητικά να «λοκάρουν» παρατεταμένα ιαπωνικά
- Το crypto θαύμα του Έρικ Τραμπ: Πώς πολλαπλασίασε την περιουσία του σε έναν χρόνο
- Wall Street: Μια νέα «αγαπημένη» μετοχή της (ξανά)ανακάλυψαν οι billionaires
- Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα: Ο ΟΑΚ ζητεί «επιτάχυνση» της καταμέτρησης
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο

