
Πυρετός επαφών στο Κάιρο με στόχο την έναρξη άμεσων συνομιλιών Ισραήλ και Παλαιστινίων
Κλειστά κράτησαν τα χείλη τους στους δημοσιογράφους ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Παλαινιστιακό μετά τις διαδοχικές συναντήσεις τους την Κυριακή με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ στο Κάιρο. Η επανέναρξη των άμεσων συνομιλίων Ισραηλινών και Παλαιστινίων στόχος της διαμεσολάβησης της Αιγύπτου, επιδίωξη «που δεν έχει γίνει ακόμη εφικτή, αλλά υπάρχει χρόνος» λέει ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ.
Κλειστά κράτησαν τα χείλη τους στους δημοσιογράφους ο Ισραηλινός
πρωθυπουργός, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το
Παλαινιστιακό μετά τις διαδοχικές συναντήσεις τους την Κυριακή με τον
Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ στο Κάιρο.
Αν και η Αίγυπτος έχει λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής αρκετές φορές στο παρελθόν, αυθημερόν συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο πλευρών είναι ασυνήθιστες για το Κάιρο, Παρ’ όλα αυτά, οι επισκέπτες δεν συνάντησαν ο ένας τον άλλον αλλά περίμεναν «στη σειρά» για να συνομιλήσουν με τον Αιγύπτιο πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας.
Ο Τζορτζ Μίτσελ, απεσταλμένος των ΗΠΑ στην περιοχή, συναντήθηκε πρώτος με τον Χόσνι Μουμπάρακ και έφυγε από το προεδρικό μέγαρο χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Λίγα λεπτά αργότερα έφτασε ο Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.
Επίσης χωρίς να κάνει δηλώσεις έφυγε και ο Μ.Αμπάς, λίγο πριν φτάσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου.
Στις συναντήσεις δεν κατέστη εφικτή η επανέναρξη των άμεσων συνομιλιών, δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Γκέιντ, «αλλά διατηρούμε τις ελπίδες ότι υπάρχει χρόνος να γεφυρώσουμε το χάσμα» συμπλήρωσε.
Η ισραηλινή πλευρά ανέφερε, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, πως είναι αποφασισμένη να κάνει «μία καλή προσφορά στους Παλαιστινίους».
Την προηγούμενη ημέρα, ο Μαχμούντ Αμπάς είχε δηλώσει σε ιορδανική εφημερίδα πως το Ισραήλ θα πρέπει να συμφωνήσει μεταξύ άλλων στην εμπλοκή τρίτων -ίσως του ΝΑΤΟ- για τη φύλαξη των συνόρων ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Ο Βενιαμίν Νετανιάχου δεν σχολίασε τις δηλώσεις του Παλαιστίνιου προέδρου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Φορολογικές δηλώσεις: Στις 16 Απριλίου η υποβολή των προσυμπληρωμένων
- Ουκρανική επίθεση στη Ρωσία με drones – Μία νεκρή, πέντε τραυματίες
- Υγρός Στίβος: Άρση αποκλεισμού σε Ρωσία και Λευκορωσία
- Λάνθιμος, Φίνιξ και 1.000+ δημιουργοί κατά του mega deal που αλλάζει το Χόλιγουντ
- Μενίδι: «Τη βρήκε κάτω και έσκασε στα χέρια του» – Τι λέει η μητέρα του 14χρονου που τραυματίστηκε από κροτίδα
- Ο θόρυβος που περιμένει ο Αρνε Σλοτ στη ρεβάνς με την Παρί

