Σε δύσκολη μάχη αναδεικνύεται ο δεύτερος γύρος για τις προεδρικές εκλογές στην Πολωνία που θα διεξαχθεί την Κυριακή. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά των Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι και Γιάροσλαβ Καζίνσκι είναι πολύ μικρή και το αποτέλεσμα δεν έχει ακόμα κριθεί…

Επικρατέστερος θεωρείτο μέχρι πρόσφατα ο Μπ.Κομορόφσκι του κυβερνώντος κόμματος Πολιτική Πλατφόρμα.

Ωστόσο, ο Γ.Καζίνσκι, αδελφός του Λεχ Καζίνσκι που έχασε τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα, φαίνεται πως έχει αυξήσει το ποσοστό του.

Η εφημερίδα Gazeta Wyborcza αναφέρει την Παρασκευή ότι οι δύο αντίπαλοι ενδέχεται να λάβουν ίδια ποσοστά στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο, ενώ κάποιοι προβλέπουν ότι ο Κομορόφσκι μπορεί να εξασφαλίσει προβάδισμα μεταξύ 3% και 6%.

Την Πέμπτη η εφημερίδα Rzeczpospolita δημοσίευσε δημοσκόπηση που δείχνει ότι ο Γ.Καζίνσκι και ο Μπ.Κομορόφσκι εξασφαλίζουν και οι δύο από 45% των ψήφων.

Η εφημερίδα έγραψε ότι η εταιρεία δημοσκοπήσεων GfK, η οποία διενήργησε τηλεφωνικώς την έρευνα σε δείγμα 1.000 ερωτηθέντων, την 1η Ιουλίου, εκτιμά ότι οι περισσότεροι από το 10% των αναποφάσιστων, τελικώς θα στηρίξουν τον Καζίνσκι, ο οποίος ενδέχεται έτσι να εξασφαλίσει προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων έναντι του αντιπάλου του.

Μόνο η εφημερίδα Dziennik Gazeta Prawna, η οποία δημοσίευσε την Παρασκευή τηλεφωνική έρευνα της Homo Homini σε δείγμα 1.203 Πολωνών, εκτιμά ότι ο Κομορόφκσι θα έχει προβάδισμα 12% έναντι του Καζίνσκι.

Οι δημοσκοπήσεις στην Πολωνία δέχονται συχνά κριτική για παραπλανητικές προβλέψεις και τείνουν να υποτιμούν τη στήριξη στο πρόσωπο του Καζίνσκι.

Ο Κομορόφσκι εξασφάλισε προβάδισμα 5% έναντι του Καζίνσκι κατά τον πρώτο γύρο τον Ιούνιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters