Ρομποτικό μωρό προσομοιώνει την ανθρώπινη ανάπτυξη
Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν το πώς αναπτύσσονται οι άνθρωποι, Ιάπωνες ερευνητές πειραματίζονται με ένα ρομπότ που προσομοιώνει τις βασικές συμπεριφορές ενός βρέφους. «Μπορείς να φορτώσεις λογισμικό στο ρομπότ, να το παρακολουθήσεις να αντιδρά στις ανθρώπινες δράσεις και στο περιβάλλον του, και να το συγκρίνεις με τη συμπεριφορά πραγματικών παιδιών».
Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν το πώς αναπτύσσονται οι άνθρωποι, Ιάπωνες ερευνητές πειραματίζονται με ένα ρομπότ που προσομοιώνει τις βασικές συμπεριφορές ενός βρέφους.
Ο Noby (συντομογραφία για τη φράση «μωρό εννέα μηνών) έχει κάμερες για μάτια, μικρόφωνα για αφτιά, και έχει στο σώμα του 600 αισθητήρες που του δίνουν αίσθηση της αφής. Λειτουργεί συνδεδεμένο με έναν ισχυρό υπολογιστή που τρέχει το ανάλογο λογισμικό.
«Μπορείς να φορτώσεις λογισμικό στο ρομπότ, να το παρακολουθήσεις να αντιδρά στις ανθρώπινες δράσεις και στο περιβάλλον του, και να το συγκρίνεις με τη συμπεριφορά πραγματικών παιδιών» εξήγησε στο AFP ο Γιασούο Κουνιγιόσι του Πανεπιστημίου του Τόκιο.
Ο Κουνιγιόσι συμμετέχει σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην κατανόηση της ανθρώπινης ανάπτυξης μέσω της δημιουργίας μηχανικών και μαθηματικών μοντέλων.
Ο Νοby γεννήθηκε στο ιαπωνικό Εθνικό Ινστιτούτο Προηγμένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος με επικεφαλής τον Μινόρου Ασάντα του Πανεπιστημίου της Οσάκα.
Εκτός από τον Noby, η ίδια ομάδα έχει δημιουργήσει τον M3-Neony, που μιμείται ένα νεογέννητο βρέφος, καθώς και τον M3-Kindy, έναν πεντάχρονο μαθητή νηπιαγωγείου που μπορεί να περπατάει μαζί με έναν άνθρωπο που τον κρατάει από το χέρι («M3» σημαίνει «man made man», δηλαδή «άνθρωπος φτιαγμένος από άνθρωπο»).
Δείτε στο slideshow που ακολουθεί περισσότερες φωτογραφίες του Noby και μερικά ακόμα ρομπότ που παρουσιάστηκαν τον τελευταίο μήνα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πώς ο Μπέζος έμαθε να αγαπά τον Τραμπ – Ο κλόουν, ο Μασκ και οι μπίζνες στο Διάστημα
- Η Βρετανία ζητά συγγνώμη για τις εξαναγκαστικές υιοθεσίες – Η σκοτεινή ιστορία πίσω από την κρατική πολιτική
- Το ΠΑΣΟΚ καλωσορίζει τον Μητσοτάκη στην «καθυστερημένη» αποδοχή των προτάσεων Ανδρουλάκη για κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου
- Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Σάββατο σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς – Συστάσεις από την Πυροσβεστική
- BHMAGAZINO: Έρχεται την Κυριακή με τους Λιονέλ Μέσι και Κάλουμ Τέρνερ στο εξώφυλλο
- Την τοξικότητα επιλέγει η κυβέρνηση, λέει ο Χατζηγιαννάκης της ΕΛΑΣ – «Μην κάνει τώρα τον τουρκοφάγο η ΝΔ»


