Υπεγράφη το καταστατικό για τη μικτή ελληνορωσική εταιρεία του South Stream
Ένα σημαντικό βήμα για την πρόοδο του South Stream πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, με
την υπογραφή του καταστατικού της ελληνο-ρωσικής μικτής εταιρείας μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της Gazprom.
Ένα σημαντικό βήμα για την πρόοδο του South Stream πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, με
την υπογραφή του καταστατικού της ελληνο-ρωσικής μικτής εταιρείας μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της Gazprom, στη Μόσχα.
Παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη και του Ρώσου υπουργού Μεταφορών Ίγκορ Λεβίτιν, το καταστατικό υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ Γιώργος Παπαρσένος και ο αντιπρόεδρος της Gasprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ.
Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε εξαιρετικής γεωπολιτικής σημασίας για την Ελλάδα το έργο του South Stream, δηλώνοντας ότι η υπογραφή του καταστατικού αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης να επιταχυνθούν τα ελληνορωσικά ενεργειακά σχέδια.
Αναφερόμενος στο έργο του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, ο κ. Λεβίτιν είπε ότι «η βουλγαρική πλευρά δεν αρνείται την υλοποίηση του έργου, έχουν πάρει απλώς μια αναβολή για την περαιτέρω μελέτη του, ωστόσο μεταξύ των εταιριών Ελλάδας και Ρωσίας η δουλειά συνεχίζεται εντατικά».
Η εταιρεία, που θα ονομάζεται South Stream Greece A.E., θα έχει έδρα την Αθήνα και οι δύο εταιρείες θα συμμετέχουν σε ισότιμη βάση.
Σύμφωνα με την ελληνο-ρωσική διακρατική συμφωνία, ο αγωγός που θα διέρχεται από την ελληνική επικράτεια θα είναι διαμετακομιστικός προς την Ευρώπη και θα τροφοδοτεί την εγχώρια αγορά με περίπου 2,5-3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο.
Με αυτό το έργο η Ελλάδα κατοχυρώνει μια θέση-κλειδί πάνω στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Ο αγωγός που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην κεντρική και ΝΑ Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας, συμβάλλει καίρια στη διαφοροποίηση οδεύσεων εισαγωγής αερίου και στην ενίσχυση της ελληνικής και ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.
Στο South Stream θα συμμετέχουν εκτός από την Ελλάδα και η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Αυστρία.
Η πράξη της ίδρυσης θα λάβει χώρα στην Αθήνα στο προσεχές διάστημα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- SMB: Μπαταρίες μεταλλικού νατρίου φορτίζουν σε 4 λεπτά – Εντυπωσιακά αποτελέσματα στις δοκιμές
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ανοίγουν φάκελοι
- Βενεζουέλα: Αγγίζουν τους 4.500 οι νεκροί από το διπλό σεισμό
- Γαλλία: Συναγερμός για «εξαιρετικά σφοδρή» πυρκαγιά σε δάσος νοτιοανατολικά του Παρισιού
- Γιορτή σήμερα 13 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]
- Eurobasket U20: «Βαριά» ήττα για την Εθνική Νέων Γυναικών από την Πορτογαλία (43-78)
- Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά εσωκομματικό δημοψήφισμα για στήριξη της ΕΛΑΣ και μη κάθοδο στις επόμενες εκλογές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442