Τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα προωθεί το υπουργείο Εργασίας
Πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα και χαμηλότερες εισαγωγικές αποδοχές και για τους νέους σε ηλικία εργαζόμενους προβλέπουν οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.
Πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα και χαμηλότερες εισαγωγικές αποδοχές και για τους νέους σε ηλικία εργαζόμενους προβλέπουν οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.
Στόχος είναι ο περιορισμός του μισθολογικού κόστους και η ικανοποίηση του αιτήματος των δανειστών της Ελλάδας για τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μέσα από τη συγκράτηση του κόστους παραγωγής.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά περιλαμβάνουν τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα, χαμηλότερες εισαγωγικές αποδοχές και για τους νέους σε ηλικία εργαζόμενους, ανατροπές στις συμβάσεις εργασίας, διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων, αλλά και αισθητή μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης.
Η κυβέρνηση θα αποφασίσει και θα καθορίσει με προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, το αργότερο έως το τέλος του έτους, τις τελικές αλλαγές. Ουσιαστικά όμως ήδη έχει νομοθετήσει επί των αλλαγών συμπεριλαμβάνοντας τις περισσότερες από αυτές στο περιβόητο μνημόνιο που πλέον έχει λάβει τη μορφή νόμου (Ν. 3845/2010) που φέρει την ονομασία «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
Με βάση τα περιεχόμενα στον συγκεκριμένο νόμο (που ωστόσο, όπως έχει συμβεί και το ασφαλιστικό προσχέδιο νόμου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δείχνει μέχρι στιγμής τουλάχιστον να το αγνοεί επιδεικτικά), προβλέπονται:
– Αύξηση του ορίου των απολύσεων στο 4% από 2% που είναι σήμερα.
– Μείωση της αποζημίωσης για λόγους απόλυσης κατά 40% και καταβολή της σε έξι μηνιαίες δόσεις, χωρίς προκαταβολή.
– Μείωση του κατώτατου μισθού στα 640 ευρώ από 740 ευρώ που είναι σήμερα.
– Παράκαμψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
– Χορήγηση χαμηλότερης αύξησης στους μισθούς και τα ημερομίσθια των κλαδικών συμβάσεων από αυτήν που προβλέπει η Εθνική Σύμβαση Εργασίας.
– Αλλαγή του καθεστώτος διαιτησίας για την επίλυση των εργατικών διαφορών.
Ωστόσο, οι προωθούμενες ρυθμίσεις, προκαλούν την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ, η οποία θα απέχει από τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς που αρχίζει τη Δευτέρα ύστερα από πρόσκληση του υπουργείου Εργασίας. Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι υπάρχει πλήρης αμφισβήτηση όλου του πλέγματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων που έχουν κατοχυρωθεί με ομόφωνη απόφαση του Κοινοβουλίου και με διεθνείς συμβάσεις εργασίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τα αδέρφια Τέιτ συνελήφθησαν στο Μαϊάμι – Διώξεις στη Μεγάλη Βρετανία για βιασμούς και κακοποίηση [βίντεο]
- Η Ντέλσι Ροντρίγκεζ απαντά στο αν συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ για την σύλληψη του Μαδούρο – Ο ρόλος του Ρούμπιο
- Τι κρύβεται πίσω από την πτώση σε χρυσό, Bitcoin και Big Tech
- Ο Ζάκερμπεργκ «κλέβει» στέλεχος της Amazon
- Η Τεχεράνη καταγγέλλει επίθεση σε μονάδα αφαλάτωσης – Άφησε 10.000 Ιρανούς χωρίς νερό
- Εκρήξεις στο Κίεβο από μεγάλη ρωσική επίθεση
- Δέκα πτώματα βρέθηκαν στο Μεξικό, πέντε εκ των οποίων κρέμονταν μαζί από γέφυρα με ένα μήνυμα
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)







![Τα αδέρφια Τέιτ συνελήφθησαν στο Μαϊάμι – Διώξεις στη Μεγάλη Βρετανία για βιασμούς και κακοποίηση [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/photo_6260173253972266909_x-315x220.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442