Στο άκουσμα και μόνο της λέξης λίπος στους περισσότερους έρχεται στο μυαλό κάτι κακό και βλαβερό για την υγεία μας. Η άποψη αυτή δεν είναι σωστή καθώς υπάρχουν και τα …«καλά λιπαρά», τα λεγόμενα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά.

Κυριότερη πηγή μονοακόρεστων είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και τα αμύγδαλα, ενώ τα πολυακόρεστα περιέχονται σε φυτικές μαργαρίνες, σε φυτικά έλαια, όπως το αραβοσιτέλαιο, το σησαμέλαιο, το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, σε ξηρούς καρπούς, σε άγρια χόρτα όπως η γλιστρίδα και η αντράκλα, σε ψάρια -ιδιαιτέρως λιπαρά- όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο μπακαλιάρος -καθώς και σε εμπλουτισμένα με ω3-ω6 προϊόντα, όπως ψωμί και γαλακτοκομικά.

Τα μονοακόρεστα λιπαρά όχι μόνο δεν προκαλούν προβλήματα, αλλά προστατεύουν από την εμφάνιση καταστάσεων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.α.

Τα πολυακόρεστα είναι απαραίτητα για την καλή ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το σχηματισμό των κυττάρων μας καθώς επίσης και ορμονών και ουσιών που σχετίζονται με την αναπαραγωγική λειτουργία.

health.in.gr