Νέο πλήγμα στην αγορά αυτοκινήτου – Αυξάνεται -ξανά- ο φόρος πολυτελείας
Οι αλλαγές στις κλίμακες υπολογισμού και στα ποσοστά του φόρου επί της εργοστασιακής αξίας των μοντέλων κάνει άνω-κάτω την, ούτως ή άλλως, προβληματική αγορά αυτοκινήτου στη χώρα μας.
Διαφοροποιείται -προς τα πάνω- σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την Αύξηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης ο φόρος πολυτελείας που επιβάλλεται στα επιβατικά αυτοκίνητα.
Σύμφωνα με την ρύθμιση που προωθείται προς ψήφιση ο νέος φόρος πολυτελείας στα καινούρια αυτοκίνητα διαμορφώνεται ως εξής:
Για μοντέλα με τιμή χονδρικής πώλησης (εργοστασιακή αξία) από 15.000 εώς 20.000 ευρώ το ποσοστό καθορίζεται σε 10%, για εργοστασιακή αξία από 20.000 έως 28.000 ευρώ αυξάνεται σε 30% και για μοντέλα με εργοστασιακή αξία μεγαλύτερη των 28.000 ευρώ το ποσοστό του φόρου πολυτελείας καθορίζεται στο 40%.
Αλλαγές όμως υπάρχουν και στον υπολογισμό του φόρου πολυτελείας και για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
Αναλυτικότερα, για μεταχειρισμένα με εργοστασιακή αξία από 11.000 εώς 14.000 ευρώ ο φόρος προσδιορίζεται στο 10%. Για μοντέλα εργοστασιακής αξίας από 14.000 έως 19.000 ευρώ το ποσοστό αυξάνεται στο 30% και για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα εργοστασιακής αξίας άνω των 19.000 ευρώ το ποσοστό ανέρχεται στο 40%.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι χθες ο φόρος πολυτελείας για καινούρια αυτοκίνητα με εργοστασιακή αξία από 17.000 έως 22.00 ευρώ ήταν 10%, για μοντέλα εργοστασιακής αξίας απο 22.000 έως 30.000 ήταν 20% και για μοντέλα αξίας άνω των 30.000 ευρώ ο φόρος ήταν 30%.
auto.in.gr
- Δημοσκόπηση: Ένα «νέο κόμμα» για να βελτιωθεί η κατάσταση της χώρας θέλουν 4 στους 10
- Eurovision 2026: Πόσο κοστίζει ο εθνικός τελικός «Sing for Greece» – Ποιο ήταν το αντίστοιχο περυσινό ποσό;
- Ιράν: Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια επίθεση των ΗΠΑ στη χώρα; Τα επικρατέστερα σενάρια
- Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 0-2: Ο Τσακαλίδης ολοκλήρωσε το έγκλημα, ο Δικέφαλος στον ημιτελικό
- Κόντρα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για την κατάθεση Αραχωβίτη – Τι ξεκαθαρίζει ο ίδιος
- Η νέα μανία των «υπέροχων τίποτα» – Λέγονται Mirumi, είναι ρομποτάκια και ήρθαν για να διώξουν τα Labubu
