
Τα χαλκούνια και το… όρνιο
Η Σάσα, που μολονότι Ιταλίδα ζει από το 1974 στο Αγρίνιο, είναι γνωστή φίλη και φιλοξενούμενη της Πυξίδας. Αυτή τη φορά μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της από το έθιμο των χαλκουνιών αλλά και από τη
Η Σάσα, που μολονότι Ιταλίδα ζει από το 1974 στο Αγρίνιο, είναι γνωστή φίλη και φιλοξενούμενη της Πυξίδας. Αυτή τη φορά μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της από το έθιμο των χαλκουνιών αλλά και από την απελευθέρωση ενός άγριου πτηνού στην περιοχή της.
Το υλικό για τα χαλκούνια το «ανέβασε» στη σελίδα της Πυξίδας στο Facebook, ενώ Η απελευθέρωση του όρνιου έχει δημοσιευτεί στο ιστολόγιό της με τίτλο Continuita.
«Στη πλατεία Δημάδη τελέστηκε το καθιερωμένο έθιμο των χαλκουνιών που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

*** Το σχετικό βίντεο της Σάσας μπορείτε να το δείτε στη σελίδα της Πυξίδας στο Facebook (εδώ).
» Έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας και είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας.
» Οι Αγρινιώτες τα άναβαν κατά την περιφορά του Επιταφίου για να απομακρύνουν τους αλλόθρησκους.
» Συνέχισαν, όμως, να τα κατασκευάζουν και μετά την απελευθέρωση της χώρας, στο πλαίσιο ενός πολέμου που ελάμβανε χώρα ανάμεσα σε κυρίως δύο ομάδες.
» Τη μια ομάδα αποτελούσαν οι ενορίες Αγίου Χριστοφόρου, Αγίας Τριάδας και Αγίου Γεωργίου και την άλλη οι ενορίες Αγίου Δημητρίου και Παναγίας.
» Οι επιτάφιοι από όλα τα σημεία της πόλης συναντιόντουσαν στο κέντρο της και εκεί άρχιζε ο χαλκουνοπόλεμος.

» Εφέτος, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι επιτάφιοι πέντε ενοριών συναντήθηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας.
«Πριν ένα χρόνο στην περιοχή ΑΒΩΡΑΝΗ ένα νεογέννητο όρνιο, πιθανόν ορφανό, στην προσπάθεια αναζήτησης τροφής κουράστηκε και εξαντλημένο και φοβισμένο έπεσε σε ένα χωράφι.
» Κάποιοι ειδοπoίησαν την πυροσβεστική που το μάζεψε και το παρέδωσε στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του Παναιτωλιου της Αιτωλοκαρνανιας και από εκει μεταφέρθηκε στο ΕΚΠΑΣ όπου έμεινε ένα χρόνο, δεχόμενο περίθαλψη και φροντίδα.
» Το Όρνιο είναι το πιο κοινό είδος γύπα της Ευρώπης. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους βρίσκεται στην Ιβηρική χερσόνησο, ενώ στην Ελλάδα έχουν μείνει λιγότερα από 400 ζευγάρια που συναντουνται στην Κρήτη, στην Κεφαλλονιά, τη Νάξο, τη βόρεια Πελοπόννησο, στο Φαράγγι της Κλεισούρας στην Αιτωλοακαρνανία και στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι ένα πτωματοφάγο πτηνό.

*** Τα βιντεάκια της Σάσας από την απελευθέρωση μπορείτε να τα δείτε στο ιστολόγιό της (εδώ).
» Το μήκος του είναι περίπου 1 μέτρο, το ύψος μεχρι 7ο εκατοστά ενώ το άνοιγμα των φτερούγων φτάνει τα 3 μέτρα . Φωλιάζει σε φαράγγια, μέσα σε τρύπες βράχων και γεννάει τον Φεβρουάριο 1 αυγό που κλώθουν οι 2 γονείς επί 52 ημέρες. Ο νεοσσός πετάει μετά από 3-4 μήνες και ενηλικιώνεται περίπου σε τέσσερα χρόνια.
» Μετά ένα χρόνο ήτανε έτοιμο για να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον.
» Στο χωριό Αμπέλια ομάδα ντόπιων κατοίκων και φίλων περίμενε την άφιξη του όρνιου.
» Το σημείο που έγινε η απελευθέρωση είναι το φαράγγι της Κλεισούρας που βλέπει προς το Αιτωλικό».
- Αλ Χαμιντίγια: Κρητικοί και η διάλεκτός τους, επιβιώνουν στη Συρία 130 χρόνια μετά την μετανάστευσή τους
- Δεν είναι μόνο η γεύση: Οκτώ λόγοι για να το βάλουμε στο πιάτο μας
- 13η σύνταξη: Η τιμωρητική λογική μιας κατάργησης: «Δεν σας άρεσε; Σας την κόβουμε»
- Δύο μέτρα, δύο σταθμά: Σιγή ιχθύος από την ΕΕ για το Ισραήλ στη Μπιενάλε, «πρόστιμο» για τη Ρωσία
- Είναι το slow summer το μυστικό για καλύτερες διακοπές;
- Το Αιγαίο που πληγώναμε: Παράνομη αλιεία από τουρκικές μηχανότρατες καταγγέλλει το «Αρχιπέλαγος»
- Ο Γολγοθάς των γυναικών από την Ουγκάντα προς τη Μέση Ανατολή
- «Η κατάσταση μόνο θα χειροτερεύει» – Οι πυρκαγιές αναγκάζουν τους πυροσβέστες να κάνουν αδύνατες επιλογές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)


















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442