«Έλλειμμα οργανωμένης δουλειάς» βλέπει η ΟΚΕ στο νομοσχέδιο για την ενεργειακή βελτίωση
Πριν τη δρομολόγηση συγκεκριμένων δράσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων θα πρέπει να γίνει ο προσδιορισμός και προγραμματισμός τους, αλλά και να δημιουργηθεί ένα πλήρες θεσμικό και διαδικαστικό πλαίσιο για την υλοποίηση των δράσεων, επισημαίνει η ΟΚΕ.
«Eπανάληψη των διατάξεων της Οδηγίας που επιδιώκει να ενσωματώσει στο εσωτερικό δίκαιο γίνεται με το σχέδιο νόμου που αφορά σε μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση, ενεργειακές υπηρεσίες και άλλες διατάξεις», επισημαίνει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. στην έκφραση γνώμης επί του νομοσχεδίου.
Η ΟΚΕ εκτιμά ότι πριν από τη δρομολόγηση συγκεκριμένων δράσεων θα πρέπει να γίνει ο προσδιορισμός και προγραμματισμός τους, αλλά και να δημιουργηθεί ένα πλήρες, χωρίς κενά, και σαφές θεσμικό και διαδικαστικό πλαίσιο που θα αφορά στην υλοποίηση των δράσεων.
Το εύρος των εξουσιοδοτήσεων που προβλέπει το σχέδιο νόμου για την επίτευξη των στόχων, κατά την ΟΚΕ αναδεικνύει το έλλειμμα οργανωμένης δουλειάς, ώστε να υπάρχει εξαρχής η εξειδίκευση των δράσεων, αντί να πρέπει να εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία «θα αποφύγουν και τη βάσανο του κοινωνικού διαλόγου», όπως σχολίασαν οι ομιλητές στη συνεδρίαση της ΟΚΕ για την έκφραση γνώμης σχετικά με το θέμα.
Ασάφειες εντοπίζονται και στο τι γίνεται με τους ενεργειακούς επιθεωρητές (ποιοι θα είναι αυτοί ποια θα είναι η επιστημονική τους εμπειρία, η κατάρτισή τους κ.λπ.) και εκφράστηκαν φόβοι ότι δεν αποκλείεται να αποτελέσουν ένα γραφειοκρατικό γρανάζι, εφόσον παραμένουν οι ασάφειες.
Επίσης ως προς τον προσδιορισμό των ίδιων δράσεων για κάθε επιμέρους τομέα (μεταφορές, δημόσια κτίρια, κατοικίες, επιχειρήσεις κλ.π.). κρίνεται αναγκαία η εκπόνηση ενός εθνικού κυλιόμενου προγράμματος δράσεων για βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της χώρας κατά 20% μέχρι το 2020.
Αδιευκρίνιστο παραμένει, όπως σημειώνεται, και το που θα πηγαίνουν τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος.
Ακόμα τονίζεται ότι ενώ ως εθνικός στόχος εξοικονόμησης ενέργειας τίθεται το 9% της μέσης ετήσιας τελικής ενεργειακής κατανάλωσης έως το 2016, η αρχή που θα έχει τον έλεγχο και την ευθύνη για το στόχο αυτό δεν καθορίζεται στο νόμο, αλλά θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί σε τρεις μήνες από τη θέση του νόμου σε ισχύ.
Επιπλέον υπογραμμίζεται εκτός από τη μεγάλη σημασία που έχει το ζήτημα της πιστοποίησης και του ελέγχου τόσο των προσόντων των ενεργειακών επιθεωρητών αλλά και των προϊόντων και υλικών ως προς την τήρηση προδιαγραφών που σχετίζονται με την ενεργειακή συμπεριφορά.
Ομοίως τονίζεται και το ζήτημα της ορθής θερμικής μέτρησης που είναι απολύτως αναγκαία για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Τέλος, η ΟΚΕ θεωρεί ότι εάν τα ζητήματα αυτά δεν ρυθμιστούν ορθά, σαφώς και εγκαίρως, θα υπάρχει έντονη γραφειοκρατία και εμπόδια σε κάθε προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ παράλληλα δεν θα αποκλείεται το ενδεχόμενο λειτουργίας παρόχων ενεργειακών υπηρεσιών σε περιβάλλον νομοθετικού κενού, γεγονός που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην πράξη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΕΛΑΣ για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: Η επίλυση του Κυπριακού, σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ
- Φωτιά σε δασική έκταση στο Κυριάκι Βοιωτίας – Επιχειρούν τρία ελικόπτερα
- Κρήτη: Συνελήφθη 37χρονος για ξυλοδαρμό της συζύγου του μπροστά στο 3χρονο παιδί τους
- Τι θα πει ο Μητσοτάκης στην ΚΟ υπό το άγχος για τα «γαλάζια» ποσοστά και το βάρος των ποινικών διώξεων για ΟΠΕΚΕΠΕ
- ΚΚΕ για επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Μας θυμίζει τι σημαίνουν για τους λαούς οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών
- Μυθικό «κράξιμο» στην Αργεντινή για την έλλειψη σεβασμού στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία (vid)
- Νέα εποχή για την παραλία της Φρεαττύδας
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο – «Θράσος της κυβέρνησης»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)






































![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)













Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442