2

Οριακές μεταβολές σημείωσαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τη Δευτέρα, με τις περισσότερες μετοχές τραπεζών να κλείνουν χαμηλότερα. Υψηλότερα οι αγορές στη Νέα Υόρκη, με το βλέμμα στραμμένο στις εταιρείες υγείας μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την περίθαλψη.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών σημείωναν πτώση καθ όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων, την οποία περιόρισαν κάπως προς το τέλος τους. Στο κόκκινο έκλεισαν, μεταξύ άλλων, και οι Barclays, HSBC, BNP Paribas, RBS, Deutsche Bank, ενώ ούτε οι ελληνικές τράπεζες αποτέλεσαν εξαίρεση.

Το ευρώ έκλεισε ελαφρώς ενισχυμένο, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ να διαμορφώνεται το βράδυ της Δευτέρας στο 1,3553.

Στη Νέα Υόρκη, υψηλότερα έκλεισαν οι περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας. Τα βλέμματα όμως ήταν στραμμένα στις εταιρείας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, μετά την έγκριση του νομοσχεδίου προς ένα πιο δημόσιο σύστημα περίθαλψης στις ΗΠΑ.

Οι εταιρείες φαρμάκων και οι εταιρείες που διαχειρίζονται νοσοκομεία έκλεισαν υψηλότερα, καθώς η επέκταση της ασφάλισης αναμένεται να τις ευνοήσει. Ενισχυμένες οι φαρμακευτικές και στη Γηραιά Ήπειρο (GlaxoSmithKline, AstraZeneca, Shire, Merck) και οι εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού (Fresenius Medical Care, Smith & Nephew, Sonova).

Χαμηλότερα όμως σταμάτησαν οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών ιδιωτικής ασφάλισης, εξαιτίας των μεγαλύτερων περιορισμών που τους επιβάλλει το νομοσχέδιο.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX σημείωσε άνοδο 0,08% στις 5.987,50 μονάδες, και στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.644,54 μονάδες, με πτώση 0,1%. Στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,07% στις 3.928,00 μονάδες.

Στη Νέα Υόρκη, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,41% σταματώντας στις 10.785,89 μονάδες, και ο Nasdaq έκλεισε στις 2.395,40 μονάδες, με άνοδο 0,88%. Ο S&P ενισχύθηκε με 0,51% στις 1.165,81 μονάδες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ