Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Οι Γάλλοι τιμωρούν τον Νικολά Σαρκοζί στις περιφερειακές εκλογές

Οι Γάλλοι τιμωρούν τον Νικολά Σαρκοζί στις περιφερειακές εκλογές

Νίκη των κομμάτων της αριστεράς απέναντι στη δεξιά και ρεκόρ αποχής των ψηφοφόρων δείχνουν τα exit poll από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία. «Χαστούκι» για τον Νικολά Σαρκοζί στο μέσον της προεδρικής του θητείας. Έκπληξη το ποσοστό του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

2

Νίκη των κομμάτωντης αριστεράς απέναντι στη δεξιά και ρεκόρ αποχής των ψηφοφόρων δείχνουν τα exit poll από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία. «Χαστούκι» και τιμωρία για τον Νικολά Σαρκοζί στο μέσον της προεδρικής του θητείας. Έκπληξη το ποσοστό του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Στις κάλπες κλήθηκαν την Κυριακή 44,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους σε 26 περιφέρειες της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο TNS-Sofres, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και άλλα κόμματα της αριστεράς κατακτούν τη νίκη με συνολικό ποσοστό 53% έναντι 40% που συγκεντρώνει το κυβερνών κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του Νικολά Σαρκοζί μαζί με κόμματα της δεξιάς.

Δεύτερο exit poll της εταιρείας OpinionWay δίνει στο μέτωπο της αριστεράς ποσοστό 53% έναντι 42% για τη δεξιά. Οι Σοσιαλιστές συγκεκριμένα συγκεντρώνουν ποσοστό 30% και θα μπορέσουν να συμμαχήσουν στο δεύτερο γύρο με τους Πράσινους που λαμβάνουν ποσοστό 13,1%. Το UMP ακολουθεί με 26,5%.

Έκπληξη πρώτο γύρο ήταν το σχετικά υψηλό ποσοστό, περίπου 10%, που λαμβάνει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο του Ζαν-Μαρί Λε Πεν.

Η αποχή αγγίζει το 52%, ποσοστό ρεκόρ για περιφερειακές εκλογές.

Στις 16:00 το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα), τρεις ώρες προτού κλείσουν οι κάλπες, είχε προσέλθει για να ψηφίσει μόνο το 39,29% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Στις εκλογές του 2004, την ίδια ώρα, η προσέλευση ανερχόταν στο 49,66%.

Οι περιφερειακές εκλογές έχουν προσλάβει χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τα δυόμισι χρόνια της προεδρικής θητείας του Νικολά Σαρκοζί και είναι η τελευταία αναμέτρηση προτού διεκδικήσει ο Γάλλος πρόεδρος την επανεκλογή του το 2012.

Πρόκειται επίσης για τις πρώτες εκλογές που διεξάγονται στη Γαλλία μετά από ένα χρόνο ύφεσης που οδήγησε την ανεργία στο ανώτερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας -με τρία εκατομμύρια ανέργους σήμερα σε όλη τη χώρα.

Ο Νικολά Σαρκοζί επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία της ψηφοφορίας, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να έχει αντίκτυπο στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί, ωστόσο το εύρος της προβλεπόμενης νίκης μπορεί να δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στους Σοσιαλιστές έπειτα από χρόνια εσωκομματικών τριβών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο