Τρεις χιλιάδες καταγγελίες κακοποίησης εξετάζει το Βατικανό τα τελευταία δέκα χρόνια
Περίπου 3.000 κατηγορίες για παιδεραστία εναντίον ιερέων έχει επεξεργαστεί η δικαιοσύνη του Βατικανού από το 2001 έως το 2010 για περιστατικά που διεπράχθησαν κατά τα τελευταία 50 χρόνια, ανακοίνωσε το Σάββατο αξιωματούχος του Βατικανού.
2
Περίπου 3.000 κατηγορίες για παιδεραστία εναντίον ιερέων έχει επεξεργαστεί η δικαιοσύνη του Βατικανού από το 2001 έως το 2010 για περιστατικά που διεπράχθησαν κατά τα τελευταία 50 χρόνια, ανακοίνωσε το Σάββατο αξιωματούχος του Βατικανού.
«Από το 2001 έως το 2010, υπήρξαν περίπου 3.000 κατηγορίες σε βάρος ιερέων για εγκλήματα που διεπράχθησαν κατά τα τελευταία 50 χρόνια» δήλωσε ο μονσινιόρ Τσάρλς Σκικλούνα, εισαγγελέας του δικαστηρίου του Καρδιναλίων για το δόγμα της Πίστης σε συνέντευξή του στο Avvenire, το περιοδικό της ιταλικής Διάσκεψης Επισκόπων.
«Περίπου το 60% των περιπτώσεων πρόκειται μάλλον για περιπτώσεις εφηβοφιλίας (ephebophilie), δηλαδή τη σωματική έλξη για εφήβους του ίδιου φύλου. Το 30% πρόκειται για ετεροφυλοφιλικές σχέσεις και το υπόλοιπο 10% για πραγματική παιδεραστία, δηλαδή μια σεξουαλική έλξη για αγόρια που δεν έχουν φθάσει στην εφηβεία» είπε ο ιεράρχης.
Πρόσθεσε ότι «σε εννέα χρόνια οι περιπτώσεις των ιερέων που κατηγορήθηκαν για παιδεραστία είναι περίπου 300. Είναι αλήθεια, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο δεν έχει επεκταθεί όπως κάποιοι θέλουν να πιστέψουμε» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν 400.000 ιερείς των επισκοπών και μοναχοί σε όλον τον κόσμο.
Στο 10% των καταγγελιών, στις ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, με αδιαμφισβήτητες αποδείξεις, οι ένοχοι έχουν υποβαθμιστεί στο επίπεδο του λαϊκού. Σε ένα ίδιο ποσοστό, είναι οι ίδιοι οι ιερείς που ζήτησαν να απαλλαγούν των ιερατικών καθηκόντων τους.
Η πλειονότητα των καταγγελιών προέρχεται από τις ΗΠΑ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ασύλληπτα χρήματα: Πόσα πήραν οι Μέσι, Ρονάλντο, Εμπαπέ και Βινίσιους για τη διαφήμιση της Lego (pic)
- Σύνοδος Πρυτάνεων: «Όχι» των φοιτητών σε ιδιωτικά ΑΕΙ και διαγραφές
- Τουρνάς: Όλοι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα και το φετινό καλοκαίρι – Η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας
- Ολυμπιακός: Η κατάρα της πρώτης θέσης (και άλλες κουταμάρες)
- Η απολογία του Μαλακάι Φλιν: «Ενήργησα με τρόπο που δεν αντικατοπτρίζει εμένα…»
- Καραμανλής: Δεν παραιτείται από βουλευτής – «Δεν προτίθεμαι να είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές»
- Τσουκαλάς: Όποιος θέλει να φύγει η ΝΔ έχει μόνο μία επιλογή το ΠΑΣΟΚ – «Καμία ψήφος χαμένη»
- Πάσχα στην Αθήνα: Συναυλίες, θέατρο και δράσεις σε όλη την πόλη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442