Tην κατασκευή εκατοντάδων κατοικιών στην Ιερουσαλήμ εγκρίνει το Ισραήλ
Την οικοδόμηση 1.600 κατοικιών για Ισραηλινούς στο διαφιλονικούμενο ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ ενέκρινε το Ισραήλ, κίνηση που αναμένεται να βαρύνει το κλίμα της επίσκεψης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η απόφαση «υπονομεύει την εμπιστοσύνη που τώρα χρειαζόμαστε» σχολίασε από το Ισραήλ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.
2
Την οικοδόμηση 1.600 κατοικιών για Ισραηλινούς στο ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ ενέκρινε την Τρίτη το Ισραήλ, κίνηση που αναμένεται να βαρύνει το κλίμα της επίσκεψης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή για να προωθήσει την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος καταδίκασε την απόφαση, υπογραμμίζοντας ότι «η ουσία και ο χρόνος αυτής της ανακοίνωσης, ειδικότερα με την προσπάθεια της έναρξης των συνομιλιών προσέγγισης, είναι πραγματικά ένα βήμα που υπονομεύει την εμπιστοσύνη που τώρα χρειαζόμαστε».
Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών, η κατασκευή θα γίνει στην περιοχή του Ραμάτ Σλόμο, στο μέρος της πόλης που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως τμήμα της μελλοντικής τους πρωτεύουσας. Το Ισραήλ έχει ενσωματώσει την ανατολική Ιερουσαλήμ και αρνείται να σταματήσει ανεγέρσεις κατοικιών εκεί, τακτική που οι Παλαιστίνιοι και η διεθνής κοινότητα θεωρούν εποικισμό.To ισραηλινό υπουργείο Εσωτερικών σημείωσε πως προβλέπεται περίοδος 60 ημέρων εντός της οποίας μπορεί να ασκηθεί έφεση, υπονοώντας ότι η απόφαση ενδέχεται να αλλάξει.
Η απόφαση λήφθηκε ενώ ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται στο Ισραήλ για να βοηθήσει στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών Ισραηλινών και Παλαιστινίων, έπειτα από 14 μήνες αδιεξόδου. Το ζήτημα του εποικισμού έχει προκαλέσει προβλήματα και στις σχέσεις Ισραήλ και ΗΠΑ, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να είναι πιο εμφατικός στην καταδίκη του από ό,τι οι προκάτοχοί του.
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου καταδίκασε την απόφαση του Ισραήλ, λέγοντας ότι η θέση του Μπ.Ομπάμα «για τους εποικισμούς είναι γνωστή».
Ο διαπραγματευτής από την παλαιστινιακή πλευρά Σαέμπ Ερεκάτ σχολίασε ότι η κίνηση τορπιλίζει την απαιτούμενη εμπιστοσύνη για τη συνέχιση των συνομιλιών. «Ελπίζω πως η απόφαση θα ανοίξει τα μάτια ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την ανάγκη να σταματήσει η ισραηλινή κυβέρνηση τέτοιες άσκοπες ασκήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά.
* Την Τρίτη, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν ανακοίνωσε πως ο ΓΓ θα μεταβεί πριν το τέλος του μήνα στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιτρέψει κατ εξαίρεση στον Μπαν γκι Μουν και την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας περνώντας από το έδαφός του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Σοκ στους Λέικερς με Ντόντσιτς: Νοκ-άουτ από το υπόλοιπο της regular season, αγωνία για τα playoffs
- Αυτοί οι έξι Βέλγοι το 1986 καθόρισαν τον τρόπο με τον οποίο ντυνόμαστε σήμερα
- «Ο καιρός του Πάσχα δεν έχει ακόμη πει την τελευταία του λέξη» – Η σύγκρουση δύο προγνωστικών μοντέλων
- Συγκινητικό: Tο τελευταίο μήνυμα στον Ντιόγκο Ζότα από τη σύζυγό του (pic)
- Πολλοί τραυματίες από το νέο κύμα ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία
- Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη στη Θεσσαλονίκη με λεία κοσμήματα αξίας 12.000 ευρω
- Ο Λευτέρης Πετρούνιας διεκδικεί μετάλλιο στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Καϊρου
- Αποστολία Ζώη: Το ατύχημα της τραγουδίστριας – Τι λέει η ίδια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 04.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/enq-1998-sqq-CriDQFQ-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442