Πρόγραμμα αυστηρής λιτότητας παρουσίασε η πορτογαλική κυβέρνηση
Μείωση στα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας και στις προσλήψεις στο δημόσιο, αύξηση φόρων για τα υψηλά εισοδήματα, μείωση στρατιωτικών δαπανών και αποκρατικοποιήσεις ανακοίνωσε η πορτογαλική κυβέρνηση, δύο ημέρες πριν βγει στις αγορές για να δανειστεί 750 εκατ. ευρώ. Για μείωση του ελλείμματός της στο 3% μέχρι το 2013 δεσμεύτηκε η Λισαβόνα.
2
Τα μέτρα του προγράμματός της για μείωση του ελλείμματός εντός των ορίων του Συμφώνου Σταθερότητας μέχρι το 2013 παρουσίασε τη Δευτέρα η Λισαβόνα, δύο ημέρες πριν βγει στις διεθνείς αγορές για σύναψη δανείου 750 εκατ. ευρώ και λίγες ημέρες μετά την απεργία των δημοσίων υπαλλήλων που αντιδρούσαν για την οικονομική πολιτική.
Το πορτογαλικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο ντος Σάντος, έγκειται «ουσιαστικά στη μείωση των δαπανών του κράτους». Το Σάββατο είχε τα κόμματα του κοινοβουλίου είχαν ανακοινώσει πως έφτασαν σε συμφωνία για το οικονομικό πρόγραμμα, χωρίς όμως να γίνει γνωστό τι ακριβώς είχε αποφασιστεί.
Το «ψαλίδι», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Δευτέρας, ξεκινά από τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας και τις προσλήψεις στο δημόσιο, όπου θα προσλαμβάνεται ένας υπάλληλος για κάθε δύο που συνταξιοδοτούνται, ενώ οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι χαμηλότερες από την ενίσχυση του πληθωρισμού.
Στα μέτρα περιλαμβάνεται αύξηση φόρων για τα υψηλά εισοδήματα -όπως και η επιβολή φόρου 45% στα εισοδήματα άνω των 150.000 ευρώ ετησίως- αλλά και αύξηση των ορίων για το αφορολόγητο. Ο υπουργός πάντως απέκλεισε περαιτέρω αυξήσεις φόρων.
Η Λισαβόνα αποφάσισε επίσης να μειώσει κατά 40%, σε βάθος τετραετίας, τις δαπάνες για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ παράλληλα αναβάλλει για δύο ακόμη χρόνια την κατασκευή σιδηροδρομικής σύνδεσης υψηλών ταχυτήτων με την Ισπανία.
Τέλος, η Πορτογαλία ελπίζει ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα αντιστοιχούν στο 3,6% του ΑΕΠ. Το 2009, το έλλειμμα της χώρας έφτασε το 9,3% επί του ΑΕΠ, ενώ το 75% των κρατικών εξόδων καλύπτει κοινωνικά επιδόματα και μισθούς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Τζόλης και Καρέτσας στο «στόχαστρο» της Νάπολι
- Ολλανδία: Εκβιασμός οι απειλές Τραμπ για δασμούς σε Ευρωπαίους που αντιδρούν στα σχέδιά του για τη Γροιλανδία
- Ετοιμάζονται για τη συνάντηση με Μητσοτάκη οι αγρότες – «Η κυβέρνηση να αποκτήσει βούληση να δώσει λύσεις»
- Ο Αργυρόπουλος… έπαθε Ροναλντίνιο: Νέο απίθανο γκολ χωρίς να κοιτάει (vid)
- Κρήτη: Άκαρπες οι έρευνες για τον 33χρονο γιατρό Αλέξη Τσικόπουλο – Έψαξαν ακόμη σε εκκλησίες και στάνες
- Χιλή: Κόλαση φωτιάς με περισσότερους από 20.000 ανθρώπους να έχουν απομακρυνθεί
