Μήνυμα για την ισότητα και την αξιοπρέπεια των γυναικών από τον ΓΓ του ΟΗΕ
«Η ισότητα των φύλων και η χειραφέτηση των γυναικών είναι βασικά στοιχεία της παγκόσμιας αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για ίσα δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλους» αναφέρει ο Μπαν Γκι-μουν στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου), σημειώνοντας τις προόδους, αλλά και όλα αυτά που πρέπει να γίνουν.
«Η ισότητα των φύλων και η χειραφέτηση των γυναικών είναι βασικά στοιχεία της παγκόσμιας αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για ίσα δικαιώματα και αξιοπρέπεια για όλους» τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, Δευτέρα 8 Μαρτίου, σημειώνοντας τις προόδους, αλλά και
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σημειώνει πως η ισότητα για τις γυναίκες και τα κορίτσια αποτελεί επίσης μια οικονομική και κοινωνική επιταγή. «Μέχρι οι γυναίκες και τα κορίτσια να απελευθερωθούν από τη φτώχεια και την αδικία, όλοι οι στόχοι μας -ειρήνη, ασφάλεια, αειφόρος ανάπτυξη- βρίσκονται σε κίνδυνο» δηλώνει.
«Πριν από 15 χρόνια, στην Τέταρτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες, οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να προωθήσουν την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Η Διακήρυξη-ορόσημο του Πεκίνου είχε ένα βαθύ και ευρύ αντίκτυπο. Έχει γίνει ο οδηγός για τη χάραξη πολιτικής και έχει εμπνεύσει νέες εθνικές νομοθεσίες. Έχει στείλει ένα σαφές μήνυμα προς τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο, ότι η ισότητα και οι ευκαιρίες αποτελούν αναφαίρετα δικαιώματά τους.
»Υπάρχουν πολλά παραδείγματα προόδου, που οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος χάρη στις αποφασιστικές προσπάθειες των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Τα περισσότερα κορίτσια πηγαίνουν σήμερα σχολείο, κυρίως στο δημοτικό, ενώ όλο και περισσότερες γυναίκες είναι τώρα πιθανότερο να διοικήσουν επιχειρήσεις ή γίνουν μέλη μιας κυβέρνησης. Όλο και περισσότερες χώρες διαθέτουν νομοθεσίες που ενισχύουν τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και προωθούν την ισότητα των φύλων» δηλώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Σημειώνει όμως πως χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά. Η μητρική θνησιμότητα παραμένει σε απαράδεκτα υψηλό επίπεδο, πολύ λίγες γυναίκες έχουν πρόσβαση σε οικογενειακό προγραμματισμό, ενώ η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί αιτία παγκόσμιας ντροπής.
«Ειδικότερα, η σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων είναι ένα ενδημικό φαινόμενο. Πέρυσι, το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέδωσε δύο ισχυρά ψηφίσματα για το θέμα αυτό. Πολύ πρόσφατα διόρισα μια ειδική εκπρόσωπο για την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έγκλημα της βίας κατά των γυναικών» αναφέρει.
Σύμφωνα με τον Μπαν Γκι-μουν ένα βασικό δίδαγμα από την τελευταία μιάμιση δεκαετία είναι η σημασία της αντιμετώπισης των ευρύτερων διακρίσεων και της αδικίας. Τα στερεότυπα των φύλων και οι διακρίσεις παραμένουν συνήθη σε όλους τους πολιτισμούς και κοινότητες. Ο εξαναγκαστικός γάμος σε νεαρή ηλικία, τα αποκαλούμενα εγκλήματα τιμής, η σεξουαλική κακοποίηση και η εμπορία νέων γυναικών και κοριτσιών είναι διαδεδομένα σε ανησυχητικό βαθμό και, σε ορισμένες περιοχές, βρίσκονται σε άνοδο. Σε καταστάσεις φτώχειας ή καταστροφής, βλέπουμε ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να φέρουν το μεγαλύτερο βάρος.
Ένα άλλο δίδαγμα, αναφέρει στο μήνυμά του ο Μπαν Γκι-μουν, είναι ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να δώσουν το παράδειγμα.
«Θέλοντας να υπογραμμίσουμε ότι ο ρόλος των γυναικών είναι κεντρικός για την ειρήνη και την ασφάλεια, προσπαθούμε να τοποθετήσουμε περισσότερες γυναίκες στρατιωτικούς και αστυνομικούς στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις μας. Έχουμε περισσότερες γυναίκες σε ανώτερες θέσεις των Ηνωμένων Εθνών από ό, τι σε οποιαδήποτε στιγμή στην ιστορία και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε μία δυναμική σύνθετη υπηρεσία εντός του συστήματος του ΟΗΕ που θα παρέχει πιο ολοκληρωμένο προγραμματισμό και μια ισχυρότερη φωνή υπέρ της ισότητας των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών. Καλώ τη Γενική Συνέλευση να προχωρήσει στη δημιουργία αυτής της υπηρεσίας χωρίς καθυστέρηση» αναφέρει.
«Η Διακήρυξη του Πεκίνου παραμένει σήμερα τόσο επίκαιρη όσο την ημέρα που υιοθετήθηκε. Ο τρίτος Αναπτυξιακός Στόχος της Χιλιετίας -προώθηση της ισότητας και χειραφέτηση των γυναικών- είναι πρωταρχικής σημασίας για τους υπόλοιπους στόχους. Όταν οι γυναίκες στερούνται την ευκαιρία να βελτιώσουν τον εαυτό τους και τις κοινωνίες τους, τότε χάνουμε όλοι. Τη φετινή Διεθνή Ημέρα Γυναικών, ας εξετάσουμε με κριτικό πνεύμα τα επιτεύγματα των τελευταίων 15 ετών, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε σε ό,τι έχει λειτουργήσει και να διορθώσουμε ό,τι δεν έχει πάει καλά. Ας εργαστούμε με ανανεωμένη αποφασιστικότητα για ένα μέλλον ίσων δικαιωμάτων, ίσων ευκαιριών και προόδου για όλους» καταλήγει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.