Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Στη βρετανική Βουλή των Λόρδων προβλήθηκε η ταινία του Βίλντερς κατά του Ισλάμ

Στη βρετανική Βουλή των Λόρδων προβλήθηκε η ταινία του Βίλντερς κατά του Ισλάμ

Τη μικρού μήκους ταινία του «Φίτνα», που παρουσιάζει το Ισλάμ ως συνώνυμο της τρομοκρατίας, της ομοφοβίας και της καταπίεσης των γυναικών, προέβαλε στη Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο ο ακροδεξιός Ολλανδός βουλευτής Χερτ Βίλνερς. Συγκεντρώσεις υπέρ και εναντίον του κάποτε «persona non grata» Βίλντερς έξω από το κτίριο.

2

Τη μικρού μήκους ταινία του «Φίτνα», που παρουσιάζει το Ισλάμ ως συνώνυμο της τρομοκρατίας, της ομοφοβίας και της καταπίεσης των γυναικών, προέβαλε την Παρασκεύη στη Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο ο ακροδεξιός Ολλανδός βουλευτής Χερτ Βίλνερς.

Την ίδια στιγμή, περίπου 200 Βρετανοί είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Παλάτι του Ουέστμιντερ για να δηλώσουν την υποστήριξή τους στον Χ.Βίλντερς, τους οποίους η Αστυνομία προσπαθούσε να κρατήσει μακριά από άλλες ομάδες διαδηλωτών που φώναζαν συνθήματα εναντίον του «φασίστα Βίλντερς».

Η προβολή έγινε σε 60 άτομα, κάποιοι από τους ήταν μέλη του Σώματος. Ο Χερτ Βίλντερς είχε «κατακτήσει» τον τίτλο του ανεπιθύμητου («persona non grata») στο Ηνωμένο Βασίλειο ακριβώς εξαιτίας της ταινίας του, η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις παγκοσμίως. Η απαγόρευση εισόδου ήρθη τον περασμένο Οκτώβριο.

Η επίσκεψη του πολιτικού στο Λονίνου, και ο θόρυβος που την περιέβαλε, ενισχύει ακόμη περισσότερο την παρουσία του Βίλντερς στη δημόσια σκηνή -η δυναμική της οποίας αποτυπώθηκε στις ολλανδικές δημοτικές εκλογές, που θεωρούνται πρόκριμα για τις έκτακτες εκλογές του Ιουνίου.

Η δημοφιλία του Βίλντερς, ο οποίος χαρακτηρίζει το Ισλάμ φαινόμενο ανάλογο του φασισμού και συγκρίνει το Κοράνι με το Mein Kampf (Ο Αγών Μου) του Αδόλφου Χίτλερ, έχει πλήξει την εικόνα της Ολλανδίας διεθνώς. Το ιδιαίτερο μείγμα παραδοσιακής ολλανδικής ανοχής και αντι-ισλαμικής ρητορικής που χρησιμοποιεί ο πολιτικός αψηφά (φαινομενικά) τις υπάρχουσες πολιτικές κατηγοριοποιήσεις, και φαίνεται ότι ακροδεξιά ρεύματα και στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν αντιληφθεί την «επιτυχία» του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο