Το Ιράν δεν επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων, λέει ο Αλί Χαμενεΐ
Η Τεχεράνη δεν επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικού όπλου, δηλώνει ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μία μέρα μετά τη διαρροή στοιχείων έκθεσης της ΙΑΕΑ που εκφράζει φόβους για το αντίθετο. Με νέες κυρώσεις απειλούν χώρες τις Δύσης.
2
Η Τεχεράνη δεν επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικού όπλου, δηλώνει ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μία μέρα μετά τη διαρροή στοιχείων έκθεσης της ΙΑΕΑ που εκφράζει φόβους για το αντίθετο. Με νέες κυρώσεις απειλούν χώρες τις Δύσης.
«Οι κατηγορίες της Δύσης είναι αβάσιμες γιατί οι θρησκευτικές μας αντιλήψεις μας απαγορεύουν να χρησιμοποιούμε τέτοια όπλα. Δεν πιστεύουμε στα ατομικά όπλα και δεν επιδιώκουμε» την κατασκευή τους, δήλωσε ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
«Αβάσιμη» χαρακτήρισε την έκθεση και ο εκπρόσωπος του Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας Αλί-Ασγάρ Σολτανίεχ.
«Τα θέματα τα σχετιζόμενα με υποτιθέμενες μελέτες για πυραύλους που αναφέρονται στην τελευταία έκθεση της IAEA έχουν τεθεί και σε προηγούμενες εκθέσεις και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, αλλά αρχίζει να γίνεται κουραστικό» δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος.
Σε εμπιστευτική έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εκφράζεται ανησυχία ότι το καθεστώς Αχμαντινετζάντ επιχειρεί στην παρούσα φάση να αναπτύξει πυρηνική κεφαλή.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Παρασκευή το Ιράν να συνεργασθεί περισσότερο ενεργητικά με την IAEA, ώστε να πείσει τον κόσμο για τον μη στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού του προγράμματος.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα ανησυχεί από την έλλειψη συνεργασίας του Ιράν με την ΙΑΕΑ, μετέδωσε το πρακτορείο Itar-Tass.
«Ανησυχούμε πολύ και δεν μπορούμε να δεχτούμε να αρνείται το Ιράν να συνεργαστεί με την IAEA» δήλωσε ο Σ.Λαβρόφ σε ραδιοφωνική συνέντευξη, σύμφωνα με το Itar-Tass.
Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο είχε δηλώσει ότι η Τεχεράνη «οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερη ενεργητικότητα στη συνεργασία της με την IAEA και να την διευρύνει».
Η έκθεση «επιβεβαιώνει τις σοβαρές ανησυχίες» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελας Μέρκελ.
«Η επίμονη περιφρόνηση […] των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και η συνέχιση εκ μέρους της Τεχεράνης μιας επικίνδυνης πυρηνικής πολιτικής υποχρεώνουν τη διεθνή κοινότητα να επιδιώξει περαιτέρω συνολικές κυρώσεις στη Νέα Υόρκη εναντίον του καθεστώτος στην Τεχεράνη» πρόσθεσε ο Βίλχελμ.
Στο Παρίσι, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η τελευταία έκθεση της IAEA για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «δείχνει πόσο πολύ επείγει να δράσουμε με αποφασιστικότητα για να απαντήσουμε στην απουσία συνεργασίας εκ μέρους του Ιράν».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Βουλγαρία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ
- Παναθηναϊκός και Λεβαδειακός στη μάχη της 4ης θέσης – Το υπόλοιπο πρόγραμμα
- Τα «αμείλικτα ερωτήματα» για την προεκλογική καμπάνια της ΝΔ – Στη Βουλή πάει η Γεροβασίλη την αποκάλυψη της Haaretz
- Αυτός είναι ο 49χρονος βαρυποινίτης που δολοφονήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού
- «Πάντα ήθελα να κάνω τις γυναίκες όμορφες» – O Βαλεντίνο για την επανάσταση του Valentino, μια προφορική ιστορία σαγήνης
- Καραμπόλα περισσότερων από 100 αυτοκινήτων στο Μίσιγκαν – Οδηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στα οχήματα

