
Με προσφυγή απειλεί η Αυστραλία την Ιαπωνία λόγω της φαλαινοθηρίας
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ρουντ απείλησε την Ιαπωνία με προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο αν δεν σταματήσει το κυνήγι φαλαινών στην Ανταρκτική για δήθεν ερευνητικούς σκοπούς. Οι αυστηρές δηλώσεις έρχονται μάλιστα μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών.
2
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ρουντ απείλησε την Ιαπωνία με προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο αν δεν σταματήσει το κυνήγι φαλαινών στην Ανταρκτική για δήθεν ερευνητικούς σκοπούς. Οι αυστηρές δηλώσεις έρχονται μάλιστα μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών.
Όπως αναφέρει το AFP, o K.Ρουντ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του έχει συλλέξει οπτικό υλικό από την ετήσια επιχείρηση φαλαινοθηρίας στο Νότιο Ωκεανό το περασμένο φθινόπωρο.
Είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Channel 7 ότι η Αυστραλία «θα συνεργαστεί με τους Ιάπωνες, ώστε να μειωθούν στο μηδέν, μέσω διαπραγματεύσεων, ο αριθμός των φαλαινών που σκοτώνουν».
«Αν αυτό αποτύχει -και το λέω αυτό απερίφραστα και ξεκάθαρα στην αποψινή εκπομπή- θα ξεκινήσουμε δικαστικές διαδικασίες πριν από την έναρξη της φαλαινοθηρικές περιόδου το Νοέμβριο του 2010» προειδοποίησε.
Το κυνήγι φαλαινών σε εμπορική κλίμακα απαγορεύεται από το 1986 με απόφαση της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας, ωστόσο η Ιαπωνία εκμεταλλεύεται ένα «παραθυράκι» της απαγόρευσης που επιτρέπει την «φονική έρευνα», δηλαδή το κυνήγι των κητών για επιστημονικούς λόγους.
Στην πραγματικότητα όμως το κρέας των θηραμάτων καταλήγει στα ιαπωνικά εστιατόρια.
Εκτός από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, οι Ιάπωνες φαλαινοθήρες έχουν να αντιμετωπίσουν κάθε χρόνο και τους ακτιβιστές που τους παρενοχλούν με ταχύπλοα σκάφη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη
- Περίπου 1.500 ναύτες των ΗΠΑ έφυγαν πανικόβλητοι από το Μπαχρέιν – Δεν πήραν ούτε τις στολές τους
- Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων – Πόσο θα κοστίσει το Πάσχα στο χωριό
- Λίβανος: Δυο κοριτσάκια σκοτώθηκαν, τουλάχιστον 40 οι τραυματίες από τα ισραηλινά πλήγματα
- Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζει δημοσκόπηση που τον παρουσιάζει με 96% θετική γνώμη ως πρόεδρο των ΗΠΑ
- Ατλέτικο Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα 1-2: Ο Λεβαντόφσκι την οδηγεί στη στέψη!
