Το 2009 είχε ανακηρυχθεί Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας και σηματοδότησε την τετρακοσιοστή επέτειο της πρώτης αστρονομικής παρατήρησης με τηλεσκόπιο από τον Γαλιλαίο.
Είναι κοινώς γνωστό ότι 35 χιλιάδες χρόνια πριν ο άνθρωπος ήταν σε κτηνώδη και πρωτόγονη κατάσταση με κύριες δραστηριότητες το ζευγάρωμα, το κυνήγι και τη συνάθροιση.
Όμως ο προϊστορικός άνθρωπος ήταν αρκετά ευφυής για να αναπτύξει σε βάθος τις επιστημονικές γνώσεις;
Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, νέα δεδομένα κατατείνουν να αποδείξουν ότι αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά επινόησαν την Αστρονομία. Τα τελευταία 20 χρόνια η Chantal Jeques- Wolkiewiez, ανεξάρτητη αστρονόμος και εθνολόγος, ηγείται μιας ενδελεχούς έρευνας για να αποδείξει αυτή τη θεωρία.
Σύμφωνα με τις μελέτες της, κυνηγοί πέρασαν ολόκληρες νύχτες παρατηρώντας τον ουρανό, υπολογίζοντας και καταγράφοντας τις ανακαλύψεις τους είτε πάνω σε τοίχους σπηλιών είτε σε οστά ζώων. Χάρις στις αναλύσεις τους μπορούσαν να μετρήσουν το χρόνο και να υπολογίσουν τις καιρικές μεταβολές.
Στο ντοκιμαντέρ η Chantal καταγράφει τα εκπληκτικά της συμπεράσματα: οι προϊστορικοί άνθρωποι επέλεγαν τις σπηλιές τους σύμφωνα με τον προσανατολισμό του ήλιου, έφτιαχναν εργαλεία για μετρήσεις, όπως το σεληνιακό ημερολόγιο και οι απεικονίσεις τους στα τοιχώματα των σπηλιών αποτέλεσαν τους πρώτους χάρτες για τον ουρανό και τα άστρα.
Σήμερα αυτές οι συναρπαστικές ανακαλύψεις αποκτούν προοδευτικά το σεβασμό της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Παραγωγή: Γαλλίας (2009)

Στις 20.00 στην ΕΤ1.