2

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο μικρά πτηνά, όπως κοκκινολαίμηδες, τσίχλες και μαυροσκούφηδες, σκοτώθηκαν παράνομα  στην Κύπρο φέτος το φθινόπωρο με ξόβεργες και παγίδες με δίχτυα, καταγγέλουν ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος του νησιού και η βρετανική Βασιλική Εταιρεία Προστασίας Πτηνών.

«Αυτή την εποχή του χρόνου, οι κοκκινολαίμηδες και άλλα πουλιά όπως οι τσίχλες, δραπετεύουν τις σκληρές συνθήκες της Βόρειας Ευρώπης και ταξιδεύουν στην Κύπρο για το χειμώνα. Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα πτηνά ταξιδεύουν προς το θάνατό τους, ειδικά στις περιοχές-παγίδες της Αμμόχωστου, της Λάρνακας και της Κυρίαρχης Βρετανικής Βάσης τη Δεκέλειας» δήλωσε στο Press Association ο Μάρτιν Χέλικαρ, διευθυντής του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Βασιλικής Εταιρείας Προστασίας Πτηνών, Τιμ Στόου, έκανε λόγο για «βάρβαρη πρακτική» η οποία είναι απαράδεκτο να συνεχίζεται σε «βιομηχανική κλίμακα» στην περιοχή της στρατιωτικής βάσης που ελέγχουν οι βρετανικές αρχές.

Παρά την απαγόρευση, καταγγέλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, τα κυπριακά εστιατόρια συνεχίζουν να σερβίρουν ξυδάτα ή βραστά αμπελοπούλια (μαυροσκούφηδες), αν και οι αυτοσχέδιες παγίδες συλλαμβάνουν αδιακρίτως και άλλα πτηνά, όπως τσίχλες. κοκκινολαίμηδες, αετομάχους, ακόμα και κουκουβάγιες.

Ο Πτηνολογικός σύνδεσμος εκτιμά ότι το τελευταίο τρίμηνο σκοτώθηκαν παράνομα περίπου 700.000 πουλιά στις περιοχές που παρακολουθεί και πάνω από ένα εκατομμύριο στο σύνολο της Κύπρου.

Οι περιβαλλοντιστές εκτιμούν μάλιστα ότι η χρήση ξόβεργας αυξήθηκε κατά περίπου 30% σε σχέση με το 2008.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ