Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βραδέτου

Ιδρύθηκε το 2000 με σκοπό, την αναβίωση και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τη μετάδοσή τους στη νέα γενιά Βραδετινών. Μέλημά μας η διαφύλαξη του Ζαγορίσιου αρχιτεκτονικού
ρυθμού: Δρύϊνες αυλόπορτες, πέτρινα στέγαστρα, πλακόστρωτες αυλές, ξύλινες εσωτερικές σκάλες, περίτεχνα ταβάνια, τζάκια, πλακόστρωτες σκεπές, οβοροί (ψηλοί τοίχοι περιμετρικά), καλντερίμια, βρύσες, πεζούλια.

hspace=5Το Βραδέτο
Βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Τύμφη και σε υψόμετρο 1.340 μέτρων. Είναι το ψηλότερο από όλα τα χωριά του Ζαγορίου και το αποκαλούν Το μπαλκόνι του Ζαγορίου. Απέχει 18 χλμ από την έδρα του Δήμου, το Τσεπέλοβο,και από την πρωτεύουσα του Νομού, τα Ιωάννινα, 51 χλμ. Είναι Δημοτικό Διαμέρισμααμιγώς κτηνοτροφικό. Ιδρύθηκε το 1616 μετά από την εγκατάστασηνομάδων από γειτονικόχωριό.Το 1799 χτίστηκε η εκκλησίατου μεμεγάλη δωρεά του Νικολάου Τσιγαρά. Επίσης από την οικογένεια Κοντοδήμου, δόθηκαν χρήματα και χτίστηκαν δυο πανέμορφα γεφύρια στο ζαγόρι και γενικότερα στην Ήπειρο. hspace=5Το Γεφύρι του Νούτσου-Κόκκορη στα 1750 και το γεφύρι Κοντοδήμου-Λαζαρίδη στα 1753 (βλ. φωτ. δεξιά). Στα πολιτιστικά μνημεία μας αξίζει να αναφερθεί και η Σκάλα του Βραδέτου και το Καλντερίμι στην πλαγιά του βουνού που συνδέει το Καπέσοβο με το Βραδέτο.

Οι δραστηριότητες
hspace=5Οι εκδηλώσεις επικεντρωνόνονται στην αναβίωση εθίμων όπως του Αλωνίσματος (βλ. φωτ. δεξιά), του Αργαλειού, του Τραχανά. Παράλληλα κάνουμε παρουσιάσεις και ενημερώσεις για τα σπηλαιοβάραθρα του Βραδέτου. Ηδιαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς θεωρείται χρέος των μελών προς τους νεώτερους.

in.gr Αγροτουρισμός

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024