Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βρήκαμε τα λεφτά για το επίδομα αλληλεγγύης, όπως δεσμευτήκαμε, λέει ο πρωθυπουργός

Βρήκαμε τα λεφτά για το επίδομα αλληλεγγύης, όπως δεσμευτήκαμε, λέει ο πρωθυπουργός

Τη συνέπεια της κυβέρνησης στις δεσμεύσεις της, τόνισε ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Ξαναφέρνουμε την ελπίδα, χαράσσοντας σαφή διαχωριστική γραμμή από τις πολιτικές της ΝΔ, είπε. Σύμφωνη η ΝΔ με την ανάγκη ενίσχυσης των αδυνάμων. Για επίδομα φιλανθρωπίας μιλά η Αριστερά.

93

Τη συνέπεια της κυβέρνησης στις δεσμεύσεις της, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης στη Βουλή.

Ξαναφέρνουμε την ελπίδα, χαράσσοντας σαφή διαχωριστική γραμμή από τις πολιτικές της ΝΔ πρόσθεσε ο Γ.Παπανδρέου, τονίζοντας μάλιστα ότι η ενίσχυση αυτή δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω το έλλειμμα του Δημοσίου, «το οποίο παραλάβαμε σε δυσθεώρητο ύψος», αφού «θα καλυφθεί από την έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης, που θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη κερδοφορία στη χώρα, καθώς και οι μεγάλες ακίνητες περιουσίες».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλα τα κόμματα να υπεψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Σύμφωνη με την ανάγκη ενίσχυσης των ασθενεστέρων η ΝΔ, αν και δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στο ΠΑΣΟΚ ότι αρχικά έταζε πολύ μεγαλύτερα ποσά.

Για επίδομα φιλανθρωπίας μίλησε η Αριστερά.

Το κράτος πρόνοιας δεν δημιουργείται με φύλλα συκής και εμβαλωματικές λύσεις, τόνισε το ΛΑΟΣ.

Γ.Παπανδρέου: μήνυμα σε όσους μας αμφισβητούσαν

«Ξαναφέρνουμε την ελπίδα» τόνισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την έκτακτη ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης και την έκτακτη εισφορά των μεγάλων επιχειρήσεων.

Στην πρώτη του εμφάνιση σε συζήτηση κυβερνητικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε πως το μέτρο, χαράζει την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πολιτικές της ΝΔ που καταδίκασε ο ελληνικός λαός και τις πολιτικές αναδιανομής και κοινωνικής δικαιοσύνης της κυβέρνησής του, αποδεικνύοντας πως η τελευταία «υπηρετεί με συνέπεια τα όσα δεσμευτήκαμε».

«Είναι ένα μήνυμα προς όλους αυτούς που έλεγαν πως δεν μπορούμε, δεν γίνεται, σας κοροϊδεύουν, πού θα βρείτε τα λεφτά;. Τα βρήκαμε τα λεφτά. Όχι για να τα σπαταλήσουμε, αλλά για αυτούς που έχουν ανάγκη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Δυόμιση εκατομμύρια νοικοκυριά θα λάβουν την πρόσθετη οικονομική ενίσχυση που προβλέπει το σχέδιο νόμου, με την τελική δαπάνη να ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ» πρόσθεσε.

«Μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, φροντίζοντας παράλληλα και τα δημόσια οικονομικά μας και την αναπτυξιακή μας προοπτική και τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από προστασία και στήριξη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Με τη συμμετοχή όλων – και εν προκειμένω, με τη συμμετοχή όσων είναι οικονομικά πιο ισχυροί και ικανοί να συμβάλουν στην εξασφάλιση της συνοχής της κοινωνίας μας. Και όπως ξεκινάμε σήμερα με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, έτσι θα συνεχίσουμε σε όλη μας τη διακυβέρνηση» συμπλήρωσε.

«Τα προβλήματα δεν θα λυθούν ως διά μαγείας, από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως, η Κυβέρνηση είναι σήμερα εδώ. Έχει ξεκινήσει μια τιτάνια προσπάθεια, για να βγούμε από το τέλμα. Για να ελπίσουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ξανά».

Ο κ. Παπανδρέου, αναφέρθηκε εκ νέου στην επιχειρηματική τάξη, εξαίροντας την ανταπόκρισή της στην πρόσκληση της κυβέρνησης για άσκηση κοινωνικού ρόλου: «Δεν είναι απλά ένα πνεύμα κοινωνικής συνευθύνης. Θεωρώ ότι είναι πνεύμα πατριωτικό, τόσο σημαντικό σε περιόδους μεγάλης δυσκολίας για τη χώρα, όλοι από τη θέση που βρίσκεται ο καθένας μας, να αντιλαμβανόμαστε την κοινωνική, την μεγάλη μας πατριωτική ευθύνη».

Η επιτευχθείσα συναίνεση, αναδεικνύει και τις αρχές της διαβούλευσης και της διαφάνειας, «βασικές αρχές της νέας πρακτικής στην διακυβέρνηση της χώρας: η διαβούλευση θα αναπτύσσεται, πάντα με γνώμονα την σύνθεση των αντιθέσεων για το καλό του πολίτη, ο οποίος θα γνωρίζει πού πάνε τα λεφτά του» είπε ο Γ.Παπανδρέου.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ζητώντας την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

«Παρά τις διαφορές μας, υπάρχει κάτι που πρέπει να μας ενώνει όλους, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τον τόπο. Είναι η ευαισθησία, η ανθρωπιά για εκείνους τους συμπολίτες μας που περνούν δύσκολα. Από κοινού, μπορούμε να στείλουμε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Για όλους εκείνους που δεν ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση της χώρας» είπε.

ΝΔ: κανείς δεν έχει την αποκλειστικότητα της ευαισθησίας

Λαμβάνοντας το λόγο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Λέγκας, συμφώνησε στην ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων και υπ αυτήν την έννοια, «κανείς δεν μπορεί να διεκδικεί την αποκλειστικότητα της κοινωνικής ευαισθησίας».

Από την άλλη, ωστόσο, «το ΠΑΣΟΚ υπαναχωρεί σε σύντομο χρονικό διάστημα απ τα υπεσχημένα, καθώς από τα 2,6 δισ. ευρώ της πρότασης νόμου που είχε καταθέσει το καλοκαίρι, προχωρά σε νομοσχέδιο προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ» πρόσθεσε.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Λέγκας υπενθύμισε τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις του ΠΑΣΟΚ πως «λεφτά υπάρχουν και θα διατεθούν» για να καταλήξει: «δεν μηδενίζουμε τις πρωτοβουλίες σας, αλλά δεν σας επιτρέπουμε να μηδενίζετε εσείς τις δικές μας, όπως το επίδομα θέρμανσης που είχαμε χορηγήσει πέρσι».

Απαντώντας στον ομόλογό του, ο Χρήστος Παπουτσής (ΠΑΣΟΚ), υπενθύμισε πως η πρόταση νόμου των 2,6 δισ. ευρώ, που είχε καταθέσει το κόμμα του ως αξιωματική αντιπολίτευση το καλοκαίρι, εκτιμήθηκε με τα δημοσιονομικά στοιχεία της εποχής, που ανέβαζαν το έλλειμμα μεταξύ 5 και 6% του ΑΕΠ, ενώ σήμερα, εκτιμάται στο 12,7%.

«Τα αδιέξοδα της οικονομίας μας, γνωστά και καταγγελμένα, εμφανίζονται αξεπέραστα. Εν μέσω δεινής κατάστασης για την οποία έχει αποκλειστική ευθύνη η ΝΔ, η κυβέρνηση φέρνει ισοσκελισμένη και ισολογισμένη, απολύτως καθαρή χρηματοδότηση και με την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε στις εκλογές» υπογράμμισε ο κ. Παπουτσής.

Για ψίχουλα μιλά το ΚΚΕ

Για λογαριασμό του ΚΚΕ, ο Γ.Μαυρίκος, ανέφερε πως «η πλειοψηφία του λαού αντιλαμβάνεται πως με τα 45 και τα 65 λεπτά ημερησίως, δεν μπορεί κανείς να ασκήσει οικονομική πολιτική για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των 2,5 εκατ. φτωχών συμπατριωτών μας. Η ελπίδα γεννιέται με πλήρη δουλειά και απασχόληση».

«Δύο φορές ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στον ΣΕΒ κάνοντας λόγο για πατριωτισμό. Πατριωτισμός δεν υπάρχει για τους βιομηχάνους και τους καπιταλιστές. Πατρίδα τους έχουν μόνον το κέρδος» σχολίασε ο κ. Μαυρίκος, προτείνοντας εκ μέρους του ΚΚΕ, 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, 1.020 ευρώ κατώτερη σύνταξη, επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού και τιμή παραγωγής πάνω απ το κόστος για τους αγρότες.

Για εμβαλωματικές λύσεις μιλά το ΛΑΟΣ

«Περιμέναμε από τον κ. Πρωθυπουργό, τουλάχιστον μία συγγνώμη για τα 2,5 εκατ. Έλληνες που ζουν κάτω απ το όριο της φτώχειας. Πότε δημιουργήθηκε αυτός ο όγκος; Την πενταετία μονάχα, της επάρατης δεξιάς;» αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης.

«Το κράτος πρόνοιας δεν δημιουργείται με φύλλα συκής και εμβαλωματικές λύσεις. Δημιουργείται όταν το κράτος προσφέρει υγεία, παιδεία, βοηθά το επιχειρείν, προστατεύει τον αγρότη. Εμείς θέλουμε να πέσουν οι προμετωπίδες. Να λέγεται η αλήθεια στον ελληνικό λαό και να μην προσβάλλουμε την κρίση και την λογική του. Η κοινή λογική να πρυτανεύσει στο Κοινοβούλιο».

Την επιδοματική εφάπαξ λογική της ΝΔ, βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παν.Λαφαζάνης, ανέφερε ότι διέκρινε «άγχος στον Πρωθυπουργό, να δείξει ένα κοινωνικό πρόσωπο που τάχα έχει η κυβέρνησή του, την ίδια ώρα που αθετούνται οι κοινωνικές δεσμεύσεις, την ίδια ώρα που δίνει γη και ύδωρ στη νεοφιλελεύθερη συνταγογραφία που εκπονείται από τις Βρυξέλλες και ασμένως βρίσκει την συναίνεση της κυβέρνησης».

»Μίλησε για κοινωνικό πρόσωπο, που αντιγράφει την επιδοματική εφάπαξ λογική που ακολουθούσε η Νέα Δημοκρατία – ένα επίδομα φιλανθρωπίας, ολίγον πιο διευρυμένο από το επίδομα θέρμανσης της ΝΔ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024