Προεδρικές εκλογές αμφισβητούμενης νομιμότητας την Κυριακή στην Ονδούρα
Προεδρικές εκλογές αμφισβητούμενης νομιμότητας διεξάγονται την Κυριακή στην Ονδούρα, σχεδόν ένα εξάμηνο μετά την ανατροπή του προέδρου Μανουέλ Σελάγια. Ο ίδιος ο Σελάγια έχει καλέσει τους συμπατριώτες του να απόσχουν της διαδικασίας, ενώ η de facto κυβέρνηση ελπίζει ότι οι κάλπες θα «νομιμοποιήσουν» τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο εξάμηνο.
30
Προεδρικές εκλογές αμφισβητούμενης νομιμότητας διεξάγονται την Κυριακή στην Ονδούρα, σχεδόν ένα εξάμηνο μετά την ανατροπή του προέδρου Μανουέλ Σελάγια.
Ο ίδιος ο Σελάγια έχει καλέσει τους συμπατριώτες του να απόσχουν της διαδικασίας, ενώ η de facto κυβέρνηση ελπίζει ότι οι κάλπες θα «νομιμοποιήσουν» τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο εξάμηνο.
Βασικοί διεκδικητές της προεδρίας είναι οΠορφίριο Λόμπο του Εθνικού Κόμματος και ο Έλβιν Σάντος του Φιλελεύθερου Κόμματος, από τις τάξεις του οποίου προέρχονται τόσο ο Σελάγια όσο και ο επικεφαλής της de facto κυβέρνησης Ρομπέρτο Μιτσελέτι.
Ένας ακόμα υποψήφιος, ο Κάρλος Ρέγιες, αποσύρθηκε από τη διαδικασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι ο Σελάγια δεν αποκαταστάθηκε στα καθήκοντά του, όπως είχε συμφωνηθεί.
Ελάχιστες χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, ο Παναμάς, η Κόστα Ρίκα και το Περού, έχουν προαναγγείλει ότι θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.
Οι περισσότερες κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής απορρίπτουν τις εκλογές ως νομιμοποιητικό τέχνασμα των πραξικοπηματιών, ενώ το Μεξικό και η ΕΕ τηρούν στάση αναμονής.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 [15:00 ώρα Ελλάδας] την Κυριακή και θα κλείσουν εννέα ώρες αργότερα. Τα πρώτα exit polls αναμένεται να ανακοινωθούν λίγη ώρα αργότερα.
Το κρίσιμο, τόσο για το καθεστώς όσο και για το Σελάγια, θα είναι η συμμετοχή και το ποσοστό των άκυρων και λευκών. Στους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 4,6 εκατ. ψηφοφόροι.
Το de facto καθεστώς ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα επιτηρούνται από ομάδα 3.000 παρατηρητών, ωστόσο, ούτε ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑS), ούτε ο ΟΗΕ στέλνουν εκπροσώπους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι νέοι κανόνες της IFAB αλλάζουν το ποδόσφαιρο
- Σύνοδος στο Νταβός: Ο Τραμπ προσγειώθηκε στη Ζυρίχη – Διπλωματικός πυρετός ενόψει της ομιλίας του
- Τι αλλάζει στη χρηματοδότηση του γαλλικού κινηματογράφου και γιατί έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις
- Η ΚΕΔ ανακοίνωσε τους ορισμούς για την 18η αγωνιστική της Super League: Σιδηρόπουλος στο Καραϊσκάκη, Ευαγγέλου στην Τρίπολη
- Mercosur: «Στον πάγο» η συμφωνία – Παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
- Πάνω από τριάντα πόντοι το ύψος του χιονιού στο Μουζάκι-Συστάσεις της Δημοτικής Αρχής στους πολίτες

