27

Στα 80 δισ. ευρώ περίπου θα έχει ανέλθει ο συνολικός (μαζί με τα έντοκα γραμμάτια) κρατικός δανεισμός έως το τέλος του 2009, καθώς, όπως δήλωσε την Δευτέρα ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ, το Δημόσιο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα δανειστεί επιπλέον 8 δισ. ευρώ.

Ο καθαρός, νέος, κρατικός δανεισμός θα προσεγγίσει τα 65 δισ. ευρώ.

Την Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθεί και η έκδοση του νέου 15ετούς ομολόγου, με το οποίο το Δημόσιο θα αντλήσει κεφάλαια 7 δισ. ευρώ, όπως είπε την Τρίτη στο Reuters ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Σπ.Παπανικολάου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο εννεάμηνο του 2009 ο συνολικός κρατικός δανεισμός ανήλθε στα 66,46 δισ. ευρώ. Τα 54,5 αντλήθηκαν μέσω ομολόγων και τα υπόλοιπα μέσω εντόκων γραμματίων.

Μέσα στον Οκτώβριο ακολούθηκαν οι εκδόσεις τρίμηνων, εξάμηνων και ετήσιων εντόκων γραμματίων, από τις οποίες συγκεντρώθηκε ποσό 4,9 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε την Δευτέρα, στο Reuters, ο πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, Σπ.Παπανικολάου, η Ελλάδα θα δανειστεί περίπου 8 δισ. ευρώ έως τα τέλη του έτους.

Το 15ετές ομόλογο είναι μέρος του δανεισμού που απαιτείται έως το τέλος του 2009, προσέθεσε. Το επιτόκιο θα είναι υψηλότερο από το μέσο κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη κατά 1,45% περίπου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ