103

Σε ειδική συνεδρίαση της κυπριακής Βουλής μιλά σήμερα, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Κύπρο.

Ο κ. Παπανδρέου θα έχει επίσης συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, αλλά και με Επιτροπές Αγνοουμένων.

Σε σύντομο τετ-α-τετ του Γ.Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κ. Καρογιάν και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη λύση του Κυπριακού.

Η κυπριακή πλευρά εξέφρασε τις ευχαριστίες της στην Ελλάδα για τη στήριξή της στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ τόνισε ότι στόχος είναι η επανένωση. Υπογράμμισε μάλιστα πως οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να σταματήσουν να δείχνουν ανοχή στην στάση της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής στη σύντομη αυτή συνάντηση που είχαν αντάλλαξαν δώρα. Ο κ. Παπανδρέου έλαβε έναν κλάδο ελαίας, σύμβολο ειρήνης.

Τι γράφει ο κυπριακός Τύπος

Η επίσκεψη Παπανδρέου στην Λευκωσία και οι συνομιλίες του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων αποτελεί το κύριο θέμα της ειδησεογραφίας των κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» γράφει χαρακτηριστικά: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε, καθώς στους βασικούς άξονες της στρατηγικής Κύπρου και Ελλάδας αποφασίστηκε ένας νέος οδικός χάρτης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, μια στρατηγική τύπου Ελσίνκι όπως και η πλήρης διασύνδεση της επίλυσης με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

Η εφημερίδα «Μάχη» αναφέρεται στη χάραξη οδικού χάρτη στην οποία προχώρησαν Αθήνα και Λευκωσία, προκειμένου να αξιοποιηθεί το ορόσημο του Δεκεμβρίου, αλλά και να προωθηθεί μια ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό.

Κύριο θέμα του «Πολίτη» είναι πως Αθήνα και Λευκωσία επιχειρούν επανασύνδεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, πρωτίστως με τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού και μετά με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Αγκυρας.

Για «θολό οδικό χάρτη για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας» κάνει λόγο η εφημερίδα «Σημερινή», τονίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «δεν ξεκαθάρισε τι περιλαμβάνει ο οδικός χάρτης για την αξιολόγηση της Τουρκίας, αλλά ούτε κανένας από τους πολιτικούς ηγέτες που συνάντησε προχώρησε να δώσει τις δικές του ερμηνείες».

Ο «Φιλελεύθερος» μιλά για σκληρή μάχη που ετοιμάζονται να δώσουν Αθήνα και Λευκωσία το Δεκέμβριο στη διάρκεια της αξιολόγησης της Τουρκίας από την ΕΕ, καθώς οι δύο κυβερνήσεις θα συγκροτήσουν συντονιστική επιτροπή για επεξεργασία όλων των σεναρίων που θα μπορούν να ενεργοποιηθούν το Δεκέμβριο.

Η «Χαραυγή» γράφει ότι Λευκωσία και Αθήνα στέλνουν ισχυρό μήνυμα στην ίδια την Τουρκία, στην ΕΕ και στη διεθνή κοινότητα ότι αν η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ δεν θα περάσει ανεμπόδιστα χωρίς κυρώσεις τον Δεκέμβριο.

Τέλος η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Cyprus Mail» γράφει ότι όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο Δεκέμβριο και σημειώνει ότι προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί το Κυπριακό και πως Αθήνα και Λευκωσία θα συνεργαστούν στενά ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας από την ΕΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ