53

Σε μια κίνηση που δημιούργησε αίσθηση, ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν έκανε χρήση της δευτερολογίας κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Φ.Πετσάλνικος, ο κ. Καραμανλής είχε ενημερώσει από το πρωί της Κυριακής ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δευτερολογία.

Ο κ. Πετσάλνικος ανακοίνωσε τις προθέσεις του Κ.Καραμανλή, αμέσως μετά την τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλου, o οποίος σχολίασε τα αίτια της ήττας της ΝΔ, κάνοντας λόγο για σειρά λαθών και παροτρύνοντας τη ΝΔ να αναγνωρίσει τα λάθη της για να φθάσει στην ιδεολογική ενότητα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Π.Παναγιωτόπουλος επιχείρησε να λάβει το λόγο για να απαντήσει στον κ. Πάγκαλο, ωστόσο ο λόγος δεν του δόθηκε.

Έτσι, η διαδικασία της συζήτησης των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης ολοκληρώθηκε με τη δευτερολογία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Νωρίτερα, επί των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης είχαν τοποθετηθεί οι υποψήφιοι για τη διαδοχή του Κ.Καραμανλή, με διαφορετική προσέγγιση ο κάθε ένας.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ακολούθησε την γραμμή Καραμανλή, ο οποίος κατά την ομιλία του το Σάββατο εμφανίστηκε διατεθειμένος να στηρίξει ακόμα και «αντιδημοφιλή μέτρα» της κυβέρνησης, «αν είναι προς την σωστή κατεύθυνση και αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των εθνικών και κοινωνικών προβλημάτων».

Η Ντόρα Μπακογιάννη επιχείρησε να κρατήσει ισορροπίες και τόνισε: «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή, στα θετικά θα μας βρείτε συμμάχους, στα αρνητικά απέναντι».

Το αρχηγικό του προφίλ επιχείρησε να παρουσιάσει κατά την ομιλία του ο Αντώνης Σαμαράς, με μια τοποθέτηση εφ όλης της ύλης.

Ο Κώστας Καραμανλής αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πλέον, να μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ που συνεδριάζει το πρωί της Δευτέρας. Η ομιλία του αναμένεται να επικεντρωθεί στα αίτια της ήττας της ΝΔ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ